
60-80
3,5
De Cupressocyparis leylandii, ook wel de leylandcipres of kort de leylandii genoemd, is een snelgroeiende plant uit de cipresfamilie. Dit kenmerk zorgt ervoor dat de plant zeer populair is voor vele tuinen. Zeker wanneer deze als haagplant wordt ingezet. Leylandii’s vormen binnen korte tijd een volle, dichte haag die veel privacy te bieden heeft. Maar ook als solitaire plant is deze boom zeer geschikt.
De Cupressocyparis leylandii, of leylandcipres, is ontstaan uit een kruising van twee Noord-Amerikaanse cipressoorten. Echter is het eerste exemplaar van de leylandii afkomstig uit Noord-Ierland. Op deze plek vond een natuurlijke kruisbestuiving tussen de twee cipressen plaats en was een nieuwe soort geboren. Inmiddels is de plant op veel plekken in de wereld te vinden.
De leylandcipres wordt vrij hoog van formaat, maximaal tussen de 5 en 6 meter. Door middel van snoei is de plant echter ook lager te houden. Dit is een reden waarom er vaak een haag van leylandii’s wordt gevormd. In volwassen stadium is de heg dichtbegroeid en is privacy gegarandeerd.
De leylandcipres kent een aantal belangrijke kenmerken die deze soort een geliefde soort maken voor tuinliefhebbers. We zetten deze kenmerken graag voor u op een rijtje:
Graag geven wij een aantal tips betreffende het aanplanten en verzorgen van een Cipres leylandii . Door deze tips op te volgen weet u zeker dat u lang van uw Cipres leylandii kunt genieten.
Het liefst staat de Cupressocyparis leylandii op een plek in de zon of halfschaduw. De plant kan echter ook op een plek in de schaduw groeien, maar de groeisnelheid zal in dit geval minder hard zijn.
De voorkeur van de leylandii gaat uit naar een humusrijke bodem die goed doorlatend is. Het is belangrijk dat de plant op een plek staat waar de bodem niet te nat is, maar ook zeker niet te droog. Een vochtige bodem is het beste, maar zorg dat de grond voldoende doorlatend is. Zorg dus altijd eerst voor een goede grondbewerking.
De beste periode voor het aanplanten van een Cupressocyparis leylandii of leylandcipres (als kluit geleverd) is ongeveer tussen eind september tot begin mei, op een moment dat het niet vriest. De weersomstandigheden zijn hierin bepalend, waardoor de aanplantperiode het ene jaar korter/langer kan zijn dan het andere jaar. Indien het aanplanten van kluiten door de weersomstandigheden niet meer mogelijk is, worden deze producten ook niet meer aangeboden in onze webshop.
Een Cupressocyparis leylandii die in pot is opgekweekt kan wel het hele jaar door aangeplant worden, met uitzondering van vorstperiodes. Het aanplanten gaat als volgt:
Voor een uitgebreid stappenplan, zie onze pagina: aanplanten van haagplanten.
Tot de gewenste hoogte bereikt is moet men de Leylandii twee keer per jaar (lente en vroege zomer) in de gewenste form snoeien, van onder een beetje breder dan boven, zodat er overal licht bijkomt. Als de gewenste hoogte bereikt is moet men zo’n 15 cm onder die hoogte de toppen eraf snijden. Vanaf dat moment groeit de Leylandii in de breedte en wordt sneller vol. Daarna hoeft men nog maar een keer per jaar te snoeien, bij voorkeur in de lente. Voor kleinere tuinen, waarbij de haag het beste smal kan blijven, is het vaak nodig om 3 à 4 keer per jaar te snoeien. Bij het snoeien moet men zorgen dat er altijd 10 cm groen blad overblijft. Cipressen groeien niet terug als u terugsnoeit tot in oud hout. Het snoeien kan het beste gebeuren op een bewolkte dag om zo bladverbranding te voorkomen.
Bij de Cupressocyparis leylandii is het noodzakelijk om de bodem waarin de plant staat te allen tijde vochtig te houden. Tijdens natte perioden is water geven daarom niet nodig, maar tijdens droge en warme perioden is dit wel nodig om uitdroging van de bodem te voorkomen. Net aangeplante Cupressocyparis leylandii’s die zich nog moeten wortelen dient u tijdig water te geven om verdroging te voorkomen.
Een Cupressocyparis leylandii kan het beste jaarlijks bemest worden. De eerste keer in het vroege voorjaar (maart/april) en de tweede keer in de maanden juni/juli. Bemesting zorgt voor een betere groei van de plant en stimuleert de gezondheid van de Cupressocyparis.
Een Cupressocyparis leylandii lijdt niet snel aan ziekten of plagen. Als de algemene gezondheidstoestand van de plant niet goed is, dan kan deze er wel vatbaar voor zijn. Zorg er gewoonweg altijd voor dat de plant op de juiste plek en in de juiste omstandigheden geplant staat.
De Cupressocyparis leylandii bereikt een maximale hoogte van tussen de 5 en 6 meter.
De Cupressocyparis leylandii heeft een maximale breedte van tussen de 1,5 en 3 meter wanneer deze niet gesnoeid wordt.
De Cupressocyparis leylandii geeft de voorkeur aan een humusrijke en goed doorlatende grond, die niet te droog en niet te nat is. Vochthoudend maar doorlatend heeft de voorkeur.
Een Cupressocyparis leylandii staat het liefst in de volle zon of halfschaduw. Ook in de schaduw kan de plant groeien, maar zal dan wel minder snel groeien.
De Cupressocyparis leylandii bloeit niet.
De Cupressocyparis leylandii is niet vruchtdragend.
De winterhardheid van de Cupressocyparis leylandii is USDA zone 7, -12,2°C / -17,8°C. Bekijk het overzicht van de winterhardheidzones hier.
De Cupressocyparis leylandii is een groenblijvende soort.
De Cupressocyparis leylandii groeit tussen de 70 en 100 centimeter per jaar, soms zelfs nog enkele tientallen centimeters meer.
De Cupressocyparis leylandii, of leylandcipres, is een snelgroeiende soort uit de cipresfamilie. Door de sterke groeikracht is deze soort zeer geschikt om een haag mee te vormen. De dichte kroon van de plant zal ervoor zorgen dat de haag veel privacy te bieden heeft en geluid en wind tegenhoudt. Naast haagplant is de leylandii ook zeer geschikt om solitair aan te planten. Doordat de soort groenblijvend is kunt u het hele jaar door van het mooie uiterlijk van deze plant genieten.