
Vitis vinifera (wijnstok)
De Vitis vinifera, ook wel de wijnstok of druivenstok genoemd, wordt vaak in tuinen gebruikt vanwege het sierlijke blad. Pergola’s, schuttingen en muren krijgen hierdoor een zuidelijke, warme touch. Het is echt een heel mooi gezicht. De vruchten van deze plant zijn de druiven, die altijd in trossen bij elkaar hangen. De druiven zijn wit – er zijn mensen die zeggen dat de kleur gelig is – en blauw, sommige zijn zelfs dieppaars. De steenvruchten of bessen, zoals de druiven ook wel genoemd worden, kunnen gegeten worden of er kan wijn van gemaakt worden.















Vitis vinifera (wijnstok)
De wijnstok, die bloeit in de maanden mei en juni, is een klimplant die heel makkelijk overal tegenop klimt. Denk aan een schutting, een pergola of een muur. De plant heeft grote handnervige bladeren. De Vitis vinifera voelt zich van nature thuis in een warm klimaat. In koudere regio’s, zoals het Noordwesten van Europa, moeten we dus zoeken naar een beschutte standplaats als we er een succes van willen maken. U kunt ze het beste tegen een warme, zonnige muur laten aangroeien. In warme en overwegend droge zomers zult u mooie oogsten krijgen. Mocht u een kas of serre hebben, dan zal de oogst nóg beter zijn.
Waar komt de Vitis vinifera vandaan?
Oorspronkelijk kwam de wijnstok of druivenstok in het wild voor in de landen rond de Zwarte Zee en de Middellandse Zee. Later zijn de planten steeds meer en verder veredeld en gekweekt. Nu duizenden jaren later is de Vitis vinifera over de hele wereld te vinden. En kan de plant ook in het koudere Noord-West Europa goed gedijen.
Waarom kiezen voor de druivenstok?
- De plant ziet er mooi uit en geeft uw tuin een zuidelijke uitstraling.
- De Vitis vinifera is een makkelijke plant.
- Hij heeft niet echt speciale verzorging nodig.
- U kunt de druiven eten of er wijn van maken.
Tips
- De beste plek voor een wijnstok is tegen een muur, schutting of pergola op het zuiden. Vol in de zon.
- De lange ranken moeten zorgvuldig worden gesnoeid en aangebonden. De bodem moet vruchtbaar zijn, maar veel vocht is niet nodig omdat de wortels heel diep de grond ingaan.
- De plant gedijt het beste op een beetje stenige en kalkrijke grond op plekken waar niet of nauwelijks andere gewassen kunnen leven.
- De Vitis Vinifera heeft een hekel aan natte voeten, zware klei of echt zure grond. Het beste doen ze het op een kalkrijke, kleiachtige grond, of een humushoudende zandgrond.
Aanplanten & verzorging
Graag geven wij een aantal tips betreffende het aanplanten en verzorgen van een Wijnstok. Door deze tips op te volgen weet u zeker dat u lang van uw Wijnstok kunt genieten.
Ideale plaatsing van een Wijnstok
De Wijnstok wordt maximaal 5 meter hoog. Hou er rekening mee dat hij zelf en andere planten genoeg ruimte hebben rondom.
Het aanplanten van een Wijnstok
Het maakt niet uit wanneer u de Wijnstok in de grond zet. Het kan eigenlijk het hele jaar door. Zorg er wel voor dat het niet net heeft gevroren of dat het nog gaat vriezen. Dan is de grond te hard, waardoor het niet fijn graven is voor u, maar ook de wortels kunnen dan niet goed de grond binnendringen.
Zet u de plant in de lente of de zomer in de grond geef dan flinke hoeveelheden water. Het aanplanten gaat als volgt:
- Ontdoe de plek van onkruid. Maak voor het planten de aarde goed los, ook de diepere lagen. Mocht het nodig zijn, doe dan compost of ander organisch materiaal in het plantgat. Als de grond te zuur is, voeg dan een kalkhoudende meststof toe.
- Het plantgat moet ruim genoeg zijn, zodat de wortels zich goed kunnen verspreiden.
- Dompel de kluit in een emmer met water. Zo heeft de druif even genoeg vocht. Geef hem daarna iedere dag voldoende water. Later kunt u dat watergeven weer afbouwen.
- Plant de Vitis Vinifera net zo diep als hij op de kwekerij stond, en vul het plantgat aan met grond.
- Na het planten drukt u de grond rondom de plant voorzichtig aan.
- Is de grond gezakt en de druif staat echt op zijn plaats dan kan het aanbinden beginnen. Het beste kunt u hiervoor een materiaal gebruiken dat makkelijk te vervangen of verstelbaar is. In tuincentra zijn hier speciale verstelbare binders te koop.
Het snoeien van een Wijnstok
In december of januari is het verstandig alle zijtakken tot op 1 tot 2 ogen te snoeien.
Het water geven van een Wijnstok
Als u een Wijnstok gaat planten moet u de grond heel vochtig maken. Geef de druif daarna één keer per week water. Bij warme dagen geeft u bij voorkeur twee keer per week water.Ook in de winter moet de grond vochtig blijven.
Het bemesten van een Wijnstok
De Vitis Vinifera is een heel makkelijke plant. Geef hem op z’n tijd wat organische mest en wat kalk in het voorjaar en dan is hij al meer dan tevreden.
De bijzonderheden van een Wijnstok
- De Vitis Vinifera kan wat last krijgen van ongedierte en ziektes.
- Onder ongedierte verstaan we: schildluis, wespen, druifluis (Phylloxera), druivenhaantjes, wolluis en spint. De volgende ziektes zien we wel eens voorbijkomen: valse meeldauw en grauwe schimmel (Botrytis).
- Wespen kunnen in principe helemaal geen kwaad. Die kunt u gerust op de plant laten zitten.
- Ongedierte en ziektes kunt u bestrijden met speciale gewasbeschermingsmiddelen die verkrijgbaar zijn bij tuincentra en bouwmarkt.
Veelgestelde vragen Wijnstok
Hoe hoog wordt de Vitis vinifera?
De Vitis vinifera wordt over het algemeen tussen de 4 en 5 meter hoog.
Hoe breed wordt de Vitis vinifera?
De Vitis vinifera wordt over het algemeen tussen de 1,5 en 5 meter breed.
Welk bodemtype is het meest geschikt voor de Vitis vinifera?
De Vitis vinifera kan in vele grondsoorten goed groeien. Een humusrijke, goed doorlatende grond die kalkrijk is werkt het beste voor deze soort.
Wat is de ideale standplaats voor de Vitis vinifera?
Plaats de Vitis vinifera op een plek in uw tuin waar veel zon komt en die beschut is tegen harde wind.
Wat is de bloeitijd van Vitis vinifera?
De Vitis vinifera staat in de maanden juni en juli in bloei.
Is de Vitis vinifera vruchtdragend?
De Vitis vinifera is een vruchtdragende soort. De vruchten worden druiven genoemd, zijn groen of paars/blauw van kleur en zijn eetbaar voor de mens.
Is de Vitis vinifera winterhard?
De Vitis vinifera valt onder winterhardheidszone 7a. Dit houdt in dat de plant bestand is tegen temperaturen tot ongeveer -18 °C.
Is de Vitis vinifera groenblijvend?
De Vitis vinifera is geen groenblijvende soort.
Wat is de groeisnelheid van de Vitis vinifera?
De Vitis vinifera is een snelgroeiende soort. Per jaar groeit deze plant meer dan 40 centimeter.