
60-80
3
De Thuja occidentalis ‘Brabant’, ook wel bekend als de Westerse Levensboom, is een zeer populaire conifeer die vaak als haagplant wordt ingezet. In het kort wordt deze plant ook wel de Thuja ‘Brabant’ of Thuja occidentalis genoemd. Een groot voordeel aan de soort is dat deze bladhoudend is en dus ook in de winter mooi groen is. Vandaar dat de plant zo geschikt is als haagplant, zodat deze het hele jaar door privacy kan bieden.
Kenmerkend aan de Thuja occidentalis ‘Brabant’ of Westerse Levensboom is de kleur van de bladeren. Ondanks dat de ‘Brabant’ het hele jaar door zijn bladeren behoudt veranderen deze geregeld van kleur. Zijn de bladeren vrij licht geelgroen van kleur in het voorjaar en de zomer, krijgen ze in de herfst een bronzen tint die ze de winter door behouden. Zo is de plant het hele jaar door een plaatje om te zien.
Doordat de soort snel groeit is heeft u binnen korte tijd een volle, dichtbegroeide haag in uw tuin. Zo kunt u snel van uw privacy genieten en van de mooie uitstraling van de haag.
De Thuja ‘Brabant’ heeft veel belangrijke en positieve kenmerken. Het is dan ook niet voor niks dat dit één van de meest populaire haagplanten is. Dit heeft de soort aan de volgende kenmerken te danken:
Graag geven wij een aantal tips betreffende het aanplanten en verzorgen van een Thuja 'Brabant'. Door deze tips op te volgen weet u zeker dat u lang van uw Thuja 'Brabant' kunt genieten.
De Thuja ‘Brabant’ geeft de voorkeur aan matig tot goed gedraineerde bodems. Over het soort grond is de plant niet heel veeleisend. Een vochtige en neutrale grond is het beste. Het aanplanten van deze plant in een kleigrond is niet aan te raden. Hierin zal de plant verdrinken.
Het liefst staat de soort in de zon of halfschaduw. Dit betekent echter niet dat hij een standplaats in de schaduw niet tolereert. Ook in de schaduw kan de plant overleven, alleen groeit hij dan minder snel. Alvorens er wordt aangeplant is het belangrijk de juiste grondbewerking te verrichten.
De beste periode voor het aanplanten van een Thuja occidentalis ‘Brabant’ (zowel met kluit als met kale wortel) is ongeveer tussen eind september tot begin mei, op een moment dat het niet vriest. De weersomstandigheden zijn hierin bepalend, waardoor de aanplantperiode het ene jaar korter/langer kan zijn dan het andere jaar. Indien het aanplanten van kluiten/kale wortel planten door de weersomstandigheden niet meer mogelijk is, worden deze producten ook niet meer aangeboden in onze webshop.
Een Thuja occidentalis ‘Brabant’ die in pot is opgekweekt kan wel het hele jaar door aangeplant worden, met uitzondering van vorstperiodes. Het aanplanten gaat als volgt:
Voor een uitgebreid stappenplan, zie onze pagina: aanplanten van haagplanten
Van nature groeit de plant al vrij compact. Om te zorgen dat de Thuja occidentalis ‘Brabant’ mooi in model blijft raden wij aan om de plant één keer per jaar te snoeien op een bewolkte dag en zoveel mogelijk alleen de zijkanten. Snoei de bovenkant pas op het moment dat de plant zijn gewenste haaghoogte heeft. Snoei de Thuja occidentalis 'Brabant' in de herfst of vroege winter (op een moment dat het niet vriest). Als u de plant in de zomer snoeit kunnen de toppen namelijk bruin worden. Eventueel zou de plant ook nog in mei (licht) gesnoeid kunnen worden (op een bewolkte dag).
Bij een nieuw aangeplante Thuja ‘Brabant’ is het in de beginperiode extra belangrijk om water te geven. De plant moet zich namelijk nog vestigen in de grond. Bij een Thuja ‘Brabant’ is het belangrijk dat de bodem eromheen altijd vochtig blijft. Met name tijdens warme en droge perioden dient u de plant geregeld water te geven. Om verdamping van de grond tegen te gaan kan een mulchlaag worden aangebracht. Eenmaal gevestigd in de tuin kan de plant grotendeels zijn vocht uit de bodem halen.
Een Thuja occidentalis ‘Brabant’ kan het beste jaarlijks bemest worden. De eerste keer in het vroege voorjaar (maart/april) en de tweede keer in de maanden juni/juli. Bemesting zorgt voor een betere groei van de plant en stimuleert de gezondheid.
Een Thuja occidentalis ‘Brabant’ lijdt niet snel aan ziekten of plagen. Als de algemene gezondheidstoestand van de plant niet goed is, dan kan deze er wel vatbaar voor zijn. Zorg er gewoonweg altijd voor dat de plant op de juiste plek en in de juiste omstandigheden geplant staat.
De Thuja occidentalis ‘Brabant’ is een conifeerhaag met een maximale hoogte van tussen de 6 en 10 meter.
De Thuja occidentalis ‘Brabant’ kan een maximale breedte van tussen de 3 en 4 meter bereiken.
De Thuja occidentalis ‘Brabant’ groeit het beste in een vochtige, neutrale en goed doorlatende bodem die niet te nat is.
Een Thuja occidentalis ‘Brabant’ kan groeien in zowel de volle zon, halfschaduw als volledige schaduw.
De Thuja occidentalis ‘Brabant’ bloeit om de 2-3 jaren in de periode april-mei.
De Thuja occidentalis ‘Brabant’ is niet vruchtdragend.
De winterhardheid van de Thuja occidentalis ‘Brabant’ is zeer goed, namelijk USDA zone 3, -34,5°C / -40,0°C. Bekijk het overzicht van de winterhardheidzones hier.
De Thuja occidentalis ‘Brabant’ is een groenblijvende soort.
De Thuja occidentalis ‘Brabant’ groeit tussen de 20 en 40 centimeter per jaar, onder de meest gunstige omstandigheden soms wel 30 tot 50 cm.
De Thuja occidentalis ‘Brabant’ of Westerse Levensboom is een perfecte soort wanneer u op zoek bent naar een snel groeiende en dichte haag. Binnen korte tijd heeft een haag staan die veel privacy te bieden heeft en het hele jaar door zijn mooie bladeren behoudt. Zo weet de plant uw buitenruimte altijd op te fleuren. Zorg altijd voor een vochtige bodem en uw ‘Brabant’ zal mooi groeien en bloeien.