Citrusbomen
Een ontzettend populaire plant is de citrusboom. Hij komt overal ter wereld voor. Niet voor niets. De plant heeft een mooi en fleurig uiterlijk en bloeit vanaf de lente tot ver in de zomer. De bloesem ruikt heerlijk en de vruchten – echte vitaminebommetjes – kunt u eten. De citrusboom kan in warme streken in de volle grond worden gezet. Het is over het algemeen echter aan te raden, om hem in een pot, kuip of bak te zetten, omdat hij vorstgevoelig is.
Wat een fleurigheid, die gele vruchten (citroenen) in de Citrus limonia (citroenboom). Deze boom, niet voor niets de citroenboom genoemd, komt u overal op de wereld tegen. Door de vruchten, maar zeker ook door het leuke uiterlijk is hij zeer geliefd. De kleuren geel en groen maken vrolijk. En de citroenen kunt u echt eten. Ze zijn heel gezond. Ze zitten namelijk boordevol vitamine C. Bekijk assortiment Citroenboom

Vorstvrij
Zon
Ja
Wat een prachtig gezicht, die feloranje vruchten, sinaasappels dus, in de Citrus sinensis. Deze boom noemen we – hoe kan het ook anders – de sinaasappelboom. U komt deze bomen overal op de aardbol tegen. Het is een zeer geliefde plant. Niet alleen door de opvallende oranje vruchten, maar zeker ook doordat de vruchten eetbaar zijn. Alhoewel ze in ons klimaat wel wat zuur of bitter van smaak zijn. Bekijk assortiment Sinaasappelboom

Vorstvrij
Zon
Ja
De Citrus reticulata, hij wordt ook wel Citrus mandarino of mandarijnboom genoemd, is een echte aanwinst. Deze boom komt u overal op de wereld tegen. Dat is niet voor niets, hij is namelijk heel mooi en staat enorm fleurig in uw tuin, op uw terras, op uw balkon of zelfs binnen. De witte bloemen, die de plant tentoonspreidt in de lente, ruiken heerlijk. De mandarijnen zijn eetbaar, maar dat is niet zo gangbaar als bij de citroenen van de Citrus limonia. Ze zijn er meer voor de sier en daar doen ze echt hun best voor om de show te stelen.
Bekijk assortiment Mandarijnenboom
Vorstvrij
Zon
Ja
Een graag geziene plant is de Citrus aurantifolia 'Lime Verde'. Hij wordt ook wel de Citrus aurantifolia of limoenboom genoemd. De limoenen – maat mandarijn – van deze boom zijn lekkerder dan de Perzische limoenen die u in uw plaatselijke supermarkt koopt. Ze hebben veel smaak en zijn zuurder. De bloemen ruiken heerlijk en uw terras of balkon doet meteen tropisch aan als u hem hier neerzet.
Bekijk assortiment Limoenboom
Vorstvrij
Zon
Ja
De Citrus clementina oftewel de clementineboom is een aanwinst op uw terras en balkon. Niet alleen vanwege zijn mooie, exotische voorkomen, maar ook door de heerlijk ruikende bloemen en de eetbare vruchten, die sappig en lichtzuur van smaak zijn. Ietsje groter dan een mandarijn en kleiner dan een sinaasappel. Hoewel deze vruchten eetbaar zijn, eten de meeste mensen ze niet, maar laten ze hangen voor de sier.
Bekijk assortiment Citrus clementina
Vorstvrij
Zon
Ja
De Citrus fortunella 'Kumquat' is een mooie exoot die fantastisch past in elke tuin. De plant die ook wel dwergsinaasappel, Citrus 'Kumquat' of Citrus fortunella 'Margarita' wordt genoemd, geeft prachtig witte bloemen. Daarna volgen langwerpige, sinaasappelachtige vruchten van zo'n 4 centimeter lang die rijk zijn aan vitamine C. Deze kunt u in zijn geheel eten. Het is een ware smaaksensatie doordat de schil zoet is en het vruchtvlees zuur.
Bekijk assortiment Citrus fortunella 'Kumquat'
Vorstvrij
Zon
Ja
Met zijn groengele vruchten en zijn groene, dubbele bladeren die mooi glanzen, is de Citrus hystrix, ook wel de kaffirlimoen, een aantrekkelijke plant. En een aanwinst op uw terras of balkon. De papeda’s, zoals de vruchten heten, bevatten veel vitamine C en worden zo’n 7 centimeter groot. Ze smaken zuur, licht bitter en fruitig tegelijk. U kunt ze verwerken net als limoenen. Ook de bladeren zijn eetbaar. Als u ze droogt en daarna stampt kunt u ze gebruiken als kruiden.
Bekijk assortiment Kaffirlimoen
Vorstvrij
Zon
Ja
De Citrus mitis 'Calamondin' – ze noemen hem ook wel calamondinboom – is een kruising tussen de planten Citrus fortunella 'Kumquat' en Citrus mandarino (mandarijnboom). De plant vormt kleine, oranje vruchten die lijken op een mandarijn. Ze zijn eetbaar, maar wel behoorlijk zuur. U kunt de smaak vergelijken met een mix van citroen en sinaasappel. De calamondinboom heeft gelukkig niet veel onderhoud nodig.
Bekijk assortiment Citrus mitis 'Calamondin'
Citrusboom
De citrusboom heeft niet veel onderhoud nodig. Bij lichte vorst kunt u de boom inpakken met vliesdoek of een boomjas. Zet u hem in de winter op een warme, vorstvrije plek neer, kunt u het hele jaar door vruchten plukken. Wat u in ieder geval zéker moet doen is de citrusboom in september of oktober snoeien. Zo houdt u hem mooi in model en is hij weer klaar voor de volgende groei- en bloeiperiode.
Wij verkopen onder andere de volgende soorten citrusbomen:
- Citrus aurantifolia 'Lime Verde' – een populaire plant die ook bekend staat onder de namen Citrus aurantifolia of limoenboom. De limoenen – maat mandarijn – van deze boom zijn lekkerder dan de limoenen die u bij uw supermarkt koopt. Ze hebben veel smaak en zijn zuurder. De bloemen ruiken lekker en uw terras of uw balkon krijgen een tropisch tintje.
- Citrus clementine – deze plant, ook wel clementineboom genoemd, is een aanwinst op uw terras en uw balkon. Niet alleen vanwege zijn mooie, exotische voorkomen, maar ook door de heerlijk ruikende bloemen en de eetbare vruchten, die sappig en lichtzuur van smaak zijn. Ietsje groter dan een mandarijn en kleiner dan een sinaasappel. De meesten mensen laten de vruchten hangen voor de sier.
- Citrus fortunella 'Kumquat' – een mooie exoot die een echte aanwinst is om te hebben staan op uw terras of balkon. De plant heeft nog drie namen: dwergsinaasappel, Citrus 'Kumquat' of Citrus fortunella 'Margarita' en geeft prachtig witte bloemen. Daarna volgen langwerpige, sinaasappelachtige vruchten. Deze kunt u in zijn geheel eten. Het is een ware smaaksensatie, doordat de schil zoet is en het vruchtvlees zuur.
- Citrus hystrix – met zijn groengele vruchten en zijn groene, dubbele, glanzende bladeren, is dit een mooie plant met als tweede naam: kaffirlimoen. De papeda’s, zoals de vruchten heten, bevatten veel vitamine C. Ze smaken zuur, licht bitter en fruitig tegelijk. U kunt ze verwerken net als limoenen. Ook de bladeren zijn eetbaar. Als u ze droogt en daarna stampt kunt u ze gebruiken als kruiden.
- Citrus limonia – door de gele vruchten – we noemen ze ook wel citroenen – en zijn mooie uiterlijk is de plant (zijn Latijnse naam is Citrus limonia) zeer geliefd over de hele wereld. Fijne bijkomstigheid is dat u de citroenen echt kunt eten en ze zijn nog ontzettend gezond ook.
- Citrus mitis 'Calamondin' – ze noemen hem ook wel calamondinboom, is een kruising tussen de planten Citrus fortunella 'Kumquat' en Citrus mandarino (mandarijnboom). Hij krijgt oranje vruchtjes die iets weg hebben van een mandarijn. Ze zijn eetbaar, maar wel behoorlijk zuur. U kunt de smaak vergelijken met een mix van citroen en sinaasappel.
- Citrus reticulata – in alle uithoeken van de wereld vindt u deze boom, die ze ook Citrus mandarino of mandarijnboom noemen. Dat is niet zomaar, want hij is mooi en brengt kleur in uw tuin, op uw terras of op uw balkon. De witte bloemen ruiken heerlijk en de mandarijnen kunt u eten maar ze hangen er meer voor de sier.
- Citrus sinensis – deze alom geliefde sinaasappelboom, zoals hij ook wordt genoemd, geeft na de witte, heerlijk ruikende bloemen in de lente feloranje sinaasappels. Deze kunt u eten, maar let wel op ze zijn een beetje zuur of bitter. Ze zijn er meer voor de sier.
Waar komt de Citrusboom vandaan?
De Citrusbomen komen oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië en behoren tot het plantengeslacht Citrus. De bomen worden al ruim 4.000 jaar gekweekt. Hiermee zijn het de oudste geteelde gewassen ter wereld. Europeanen ontdekten de schoonheid van de Citroenbomen pas rond de zestiende eeuw.
Waarom kiezen voor een Citrusboom?
- De Citrusboom is een mooie plant. Een echte aanwinst voor uw tuin.
- Zijn bloesem ruikt heerlijk en de vruchten die daarop volgen kunt u eten. Ze zijn zeer gezond.
- Deze plant geeft uw tuin, uw terras of uw balkon een exotisch tintje. U waant zich weer op vakantie in een ver en warm oord.
- U hoeft er niet veel naar om te kijken, want het onderhoud en de verzorging zijn minimaal.
Tips
- Zet de Citrusboom bij vrieskou op een lichte, beschutte plek. Die ook een beetje verwarmd moet zijn.
- Als u de plant verplaatst, kijk dan uit met wisseling van temperatuur. Laat de plant langzaam wennen aan een warmere of koudere plek.

Aanplanten & verzorging
Graag geven wij een aantal tips betreffende het aanplanten en verzorgen van een Citrusbomen. Door deze tips op te volgen weet u zeker dat u lang van uw Citrusbomen kunt genieten.
- Standplaats
- Aanplanten
- Snoeien
- Water geven
- Bemesten
- Bijzonderheden
Ideale plaatsing van een Citrusbomen
- In de zomer staat de Citrusboom zeer mooi op uw terras of uw balkon. Zet hem ’s winters op een beschutte en verwarmde plek met veel licht.
- Zet hem daarna niet te vroeg buiten, want hij heeft een hekel aan koude nachten. Plaats hem dus pas buiten vanaf half mei.
- Plaats hem op uw terras of balkon in de halfschaduw. Hij hoeft niet zo nodig constant in de volle zon te staan. Alhoewel u dat misschien wel zou denken van zo’n tropische plant.
- Zet de plant in een voedingsrijke, vochtige bodem.
Het is ook mogelijk om een Citrusboom als kamerplant te gebruiken. Zorg er in dat geval voor dat het overtollige water weg kan door de bodem, maar zet dan wel een schotel of schaal onder de pot.
Het aanplanten van een Citrusbomen
De Citrusboom kunt u altijd planten, alle dagen van het jaar. Dit komt doordat hij in de winter toch niet buiten kan blijven staan en hij door u op een beschutte en verwarmde plek moet worden neergezet. Het aanplanten gaat als volgt:
In een pot, bak of kuip
- Zoek een mooi plekje in uw tuin, op uw terras of op uw balkon.
- Kies een ruime bak, pot of kuip. Zodat de plant en dus ook de wortels genoeg ruimte hebben om te groeien. U kunt deze aan de binnenkant rondom isoleren met noppenfolie. En maak enkele gaten in de bodem van de pot of bak.
- Strooi een laag mediterrane potgrond op de bodem van de pot, bak of kuip.
- Verwijder de Citrusboom uit de plastic pot en dompel de wortelkluit in water en zet hem daarna in de aarde.
- De bovenkant van de kluit moet gelijk zijn aan het grondniveau.
- Vul aan met de mediterrane potgrond en druk deze aan.
- Geef de boom de eerste tijd veel water. Zéker bij weinig regen. Zo maken de wortels goed contact met de grond. Zorg er wel voor dat het overtollige water weg kan lopen.
Het snoeien van een Citrusbomen
Het is nodig om de Citrusboom te snoeien om hem een beetje netjes te laten groeien en in het gareel te houden. Snoeien na de bloei is aan te raden. Zo rond september/oktober.
Het water geven van een Citrusbomen
- De Citrusboom is van oudsher gewend dat nat weer afgewisseld wordt met droog weer. De aarde waarin hij staat mag dus niet te vochtig zijn. Steek uw vinger zo’n 5 centimeter in de grond. Is het daar droog, geef dan wat water.
- Zorg dat het overtollige water weg kan. Maak gaten in de onderkant van de pot, kuip of bak. Hij vindt het namelijk vreselijk om lang natte voeten te hebben. Dan is er grote kans op rotte wortels.
- De plant houdt niet van ijskoud water, geef hem daarom lauw water.
Het bemesten van een Citrusbomen
Geef de boom in de zomer een flinke portie stikstofrijke en kalkvrije organische mest. Hij zal u dankbaar zijn.
De bijzonderheden van een Citrusbomen
- Ongedierte: De Citrusboom kan last hebben van spint, wolluis, dopluis, schildluis en bladluis.U kunt deze plaagdieren bestrijden met speciale middelen die verkrijgbaar zijn bij tuincentra of bouwmarkt.
- Gele bladeren: Het geel worden van de bladeren kan komen door te veel water. Ook kan het komen door te kalkrijke grond of te veel kalk in het water. We noemen dat ook wel chlorose. Het is dan verstandig om regenwater te gaan gebruiken.
Citrusbomen: de ideale soort voor u!
Houdt u van een mooie, exotisch uitziende, bloeiende plant die makkelijk in onderhoud is en die ook nog eens eetbare vruchten levert? Kies dan de citrusboom. Bestel meteen deze prachtige plant. Hij gaat u blij maken met zijn uitstraling en mooie bloemenpracht.Cookies
Laat ons weten welke cookies we mogen plaatsen. Wanneer essentiële cookies aanklikt verzamelen wij geen persoonsgegevens en helpt u ons de site te verbeteren. Wanneer u Cookies accepteren aanklikt krijg u een optimale website ervaring.
Meer over privacy & cookies.