
Ficus carica (vijgenboom)
Groen is wat de klok slaat bij de Ficus carica, ook wel bekend onder de naam vijgenboom. De grote, groene handvormige bladeren en in de lente komen hier ook nog eens groene bloemen in. Verder is de stam glad en grijs en komen er smakelijke vruchten in, de vijgen. De vijgenboom is een bladverliezende boom en kunt u planten in de volle grond of in een bak, kuip of pot op uw terras of op uw balkon.










Ficus carica (vijgenboom)
De Ficus carica geeft uw tuin een mediterrane uitstraling. Ook al schijnt de zon niet, de boom zal uw humeur goed doen. De vijgenboom bloeit in mei en kan zonder bestuiving bevrucht raken. U hoeft dus niet twee exemplaren te kopen. De vruchten die zich dit seizoen niet ontwikkelen, rijpen het volgende jaar. Niets gaat dus verloren. Rijpe vijgen kunt u oogsten vanaf oktober. Ze bevatten sappig vruchtvlees en belangrijke voedingsstoffen. De Ficus carica is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Staat hij buiten in een pot, zet hem dan in de winter in een garage of schuur, beschut tegen wind en kou.
Waar komt de Ficus carica vandaan?
De Ficus carica komt al duizenden jaren voor. De bomen groeien voornamelijk in tropische en subtropische gebieden. Er is een enorme variëteit ontstaan.
De vijgen worden ook al eeuwen en eeuwen geteeld. De Egyptenaren, Feniciërs en Romeinen wisten al dat ze iets goeds in handen hadden met de vijgenboom. Die zorgde namelijk voor eten en producten voor de handel; en de vijg was een effectief eetbaar middel tegen verstopping.
Waarom kiezen voor de vijgenboom?
- Het is een mooie plant; in de volle grond of in een kuip, pot of bak.
- Hij is sterk en doet het goed.
- De Ficus carica krijgt mooie groene bloemen in het voorjaar.
- De vijgen kunt u eten. U kunt er bijvoorbeeld lekkere jam van maken.
Tips
- Zet de Vijgenboom op een warme en beschutte plek in de volle zon of halfschaduw.
- Plaats de boom het liefst op een plek waar hij uit de harde wind staat.
- Bescherm hem en de vruchten in de winter tegen vorst. Vliesdoek of een boomjas zijn hierin handige hulpmiddelen.
- Van maart tot november moet u de takken opbinden.
- Bewater jonge bomen regelmatig.
- De Vijgenboom staat het liefst in een kalkrijke grond.
Aanplanten & verzorging
Graag geven wij een aantal tips betreffende het aanplanten en verzorgen van een Vijgenboom. Door deze tips op te volgen weet u zeker dat u lang van uw Vijgenboom kunt genieten.
Ideale plaatsing van een Vijgenboom
Hou er rekening mee dat de boom minimaal 3 meter hoog wordt en maximaal zelfs 9 meter. Laat daarom genoeg ruimte rondom de boom van zo’n 2 tot 3 meter. Zo staat hij mooi en kan hijzelf en eventueel andere bomen die er in de buurt staan niet in de verdrukking komen.Het aanplanten van een Vijgenboom
U kunt de Vijgenboom het beste planten tussen februari en medio april. In ieder geval als het niet vriest. Ook de grond mag absoluut niet bevroren zijn. Dat is te koud en de plant kan niet wortelen. En het is sowieso ondoenlijk om in bevroren aarde te werken. Het aanplanten gaat als volgt:
- Een Ficus Carica plant u bij voorkeur in het voorjaar op een beschutte, warme plek. Het liefst tegen een muur die op het zuiden staat. De Vijgenboom kan niet goed tegen flinke wind en de muur beschermt dan de boom tegen koude wind die vaak vanuit het noorden komt. De zon geeft de muur warmte en de muur houdt die warmte lang vast. Zo heeft uw boom een mooie plek om te groeien en bloeien. En dit is ook de perfecte manier om de vijgen te laten rijpen. Vanaf oktober kunt u ze al oogsten.
- Hou de grond goed nat als u de Vijgenboom net heeft geplant. De korte wortels hebben nu nog hulp nodig. Maar geef ook weer niet te veel water, want de boom houdt niet van natte voeten.
Het snoeien van een Vijgenboom
Snoeien is heel makkelijk. Snoei de takken terug – niet verder dan 1 of 2 knoppen – in het najaar of het vroege voorjaar. Snoei in de herfst alleen als de bladeren er al af zijn gevallen.
Het water geven van een Vijgenboom
De Vijgenboom heeft in de zomer veel water nodig. Hij gebruikt veel vocht. Heeft de boom te weinig water ziet u dat direct, want het blad gaat dan meteen hangen. Bij nieuwe aanplant moet u er extra op letten dat u de boom goed nat houdt.Zijn de vruchten aan het rijpen, geef ze dan niet te veel water. De vruchten kunnen door te veel vocht barsten.
Het bemesten van een Vijgenboom
Bemest de Ficus Carica in de lente – en eventueel nog een keer in de zomer – met organische meststof. Het is goed dat de korrels zich bij lage temperaturen langzaam oplossen. Zo krijgen de wortels heel geleidelijk de voedingsstoffen. En bij hoge temperaturen gaat dit proces sneller, zodat de boom meer voeding krijgt.Wilt u hem niet te snel laten groeien? Bemest de Vijgenboom dan niet te veel.
De bijzonderheden van een Vijgenboom
De Ficus Carica kan na de winter last hebben van rode spintmijten. Deze tasten de nieuwe bladeren aan en daardoor ontstaan bruine vlekken op de bladeren. Andere voorkomende ziektes zijn grauwe schimmel, grijsrot, dopluizen, rode puistjes of wolluizen. Deze kunnen schade aanbrengen aan de hele boom. U kunt deze ziektes en plagen te lijf gaan met gewasbeschermingsmiddelen. Als de onderste bladeren van de Vijgenboom gele vlekken vertonen, dan staat de boom te vochtig.Veelgestelde vragen Vijgenboom
Hoe hoog wordt de Ficus carica?
De Ficus carica wordt over het algemeen tussen de 5 en 10 meter hoog.
Hoe breed wordt de Ficus carica?
De Ficus carica wordt over het algemeen tussen de 5 en 10 meter breed.
Welk bodemtype is het meest geschikt voor de Ficus carica?
De Ficus carica kan in vrijwel alle grondsoorten groeien, maar geeft de voorkeur aan een humusrijke en waterdoorlatende grond. Ven natte voeten wordt deze plant niet blij.
Wat is de ideale standplaats voor de Ficus carica?
De Ficus carica groeit het beste op een standplaats in de volle zon of halfschaduw.
Wat is de bloeitijd van Ficus carica?
De Ficus carica staat van juli t/m augustus in bloei.
Is de Ficus carica vruchtdragend?
De Ficus carica is een vruchtdragende soort. De vruchten worden vijgen genoemd en zijn peervormig, vlezig en eetbaar voor de mens.
Is de Ficus carica winterhard?
De Ficus carica valt onder winterhardheidszone 8b. Dit houdt in dat de volwassen plant bestand is tegen temperaturen tot ongeveer -9,5 °C. Jonge planten verdragen maar tot -5 °C.
Is de Ficus carica groenblijvend?
De Ficus carica is geen groenblijvende soort.
Wat is de groeisnelheid van de Ficus carica?
De Ficus carica groeit onder gunstige omstandigheden erg snel. In het algemeen groeit de plant 30-60 cm per jaar.