
Wisteria sinensis (Chinese blauweregen)
De Wisteria sinensis, of zoals ze de plant ook wel noemen Chinese blauweregen, bloeit in april, mei en juni. Zijn bloei is enorm uitbundig. U weet niet wat u ziet, maar hij heeft paarsblauwe bloemtrossen van wel 30 centimeter lang. Naast het feit dat de plant mooi is, ruikt hij ook nog eens superlekker. Het is een vlinderbloem dus u raadt het al: verschillende vlinders zullen de weg naar uw tuin of terras gaan vinden. De Wisteria sinensis is een klimplant die heel snel groeit. Hij is gelukkig ook winterhard







Wisteria sinensis (Chinese blauweregen)
De Chinese blauweregen is een leiplant die enorm goed zijn best doet. Het is ongelooflijk misschien, maar hij kan wel twintig meter hoog en tien meter breed worden. Hij kan hierbij van uw wel een helpende hand gebruiken. Als u een soort geraamte maakt met draden en latten – die heel stevig moeten zijn – kan hij zelf omhoog kruipen/groeien. Belangrijk voor u om te weten is dat de Wisteria sinensis een slingerplant/wurgplant is. Hij zoekt steun bij bomen, planten, regenpijpen en eigenlijk alles wat in de buurt is. Hij wikkelt zich om die steun. Als de takken dikker worden, dan komt die ‘steun’ in de verdrukking en gaat kapot. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Hou er dus rekening mee dat de plant genoeg ruimte heeft.
Waar komt de Wisteria sinensis vandaan?
Oorspronkelijk komt de plant uit – u raadt het al – China. Tegenwoordig kunt u ze al een hele tijd bijna over de hele wereld tegenkomen.
Waarom kiezen voor de Wisteria sinensis?
- De Chinese blauweregen is heel mooi.
- De paarsblauwe bloemtrossen zijn schitterend en ruiken bovendien erg lekker.
- Er is een hoop bedrijvigheid rondom de plant; vooral bij vlinders is hij erg in trek.
Tips
- De plant houdt van veel zon. Probeer hem ergens te planten waar hij minimaal zes uur zon krijgt per dag. Bijvoorbeeld tegen een zonnige muur, die houdt de warmte lang vast en geeft dit af aan de plant.
- Het is fijn dat u ervoor zorgt dat de plant een goed takkengestel ontwikkelt. Ze kunnen er namelijk heel slecht tegen om tot op het oude hout teruggesnoeid te worden.
- Bijna alles van de Chinese Blauweregen – de peulen, zaden, wortels en twijgen – is zeer giftig. Slikt een kind of huisdier maar een beetje in dan kan braken, misselijkheid en maagkrampen voorkomen. Hou daarom kleine kinderen en huisdieren ver uit de buurt van de Wisteria Sinensis.
Aanplanten & verzorging
Graag geven wij een aantal tips betreffende het aanplanten en verzorgen van een Wisteria sinensis. Door deze tips op te volgen weet u zeker dat u lang van uw Wisteria sinensis kunt genieten.
Ideale plaatsing van een Wisteria sinensis
- We schreven het al, maar de Chinese Blauweregen kan wel twintig meter hoog en tien meter breed worden. Help de plant een handje door een raamwerk van draden en latten te maken.
- De plant heeft almaar meer ruimte nodig en de draden en latten moeten stevig genoeg zijn om het steeds zwaardere wordende gewicht te dragen.
- Het is verstandig de plant niet te dicht bij andere planten en bomen neer te zetten. Hij heeft veel ruimte nodig.
Het aanplanten van een Wisteria sinensis
U kunt de plant het beste in de vroege lente in de grond zetten. Hij houdt van voedzame grond en ook van een beetje kalk is hij niet vies. Als het maar niet té veel kalk is.
De Wisteria Sinensis is een slingerplant – sommigen noemen hem zelfs een wurgplant – die zich om bomen of andere hoge elementen slingert. Hierdoor kan hij dus almaar hoger en hoger klimmen.
De plant bloeit van begin mei tot half juni. Dat gebeurt zeer waarschijnlijk pas in het tweede of derde jaar. Dan weet u dat. Het aanplanten gaat als volgt:
- Kijk goed waar u de Chinese Blauweregen wilt planten. De achtergrond dient stevig te zijn. Dat is heel belangrijk. Dit kan zijn: een pergola of de gevel van uw (tuin)huis. De plant heeft steeds meer ruimte nodig en het gewicht van de plant wordt ook steeds zwaarder. Hou hier rekening mee.
- De plant groeit goed in een humusrijke, vochtige grond.
- Probeer de wortel van de plant in de schaduw te plaatsen. De bloemen hangen juist graag in de zon of in halfschaduw.
Het snoeien van een Wisteria sinensis
- Het snoeien van een Chinese Blauweregen is niet zo lastig. Doe het twee keer per jaar. Zo zal hij uitbundig bloeien.
- U kunt de plant snoeien voor en na de voorjaarsbloei. Tot zo’n 40 centimeter van de hoofdranken. Snoei in februari de zijtakken terug tot twee of drie ogen van de hoofdtak. Dat bevordert weer de bloei in het voorjaar.
- Chinese Blauweregen bloeit op zijtakjes die een jaar eerder aan de hoofdtakken zijn gevormd.
- Door te snoeien krijgt de plant zoveel mogelijk zijtakjes. Daaraan zullen de bloemtrossen mooi hangen.
Het water geven van een Wisteria sinensis
Bewater de Chinese Blauweregen regelmatig. Zeker in een droge periode heeft hij extra vocht nodig. Hij houdt van natte grond.Het bemesten van een Wisteria sinensis
- U hoeft de plant niet te bemesten. Als u de Wisteria Sinensis toch mest wilt geven, koop dan een organische meststof met een hoog fosforgehalte. Het komt de bloei ten goede.
- De grond moet niet te veel kalk bevatten anders wordt het blad geel.
De bijzonderheden van een Wisteria sinensis
- De Wisteria Sinensis heeft niet of nauwelijks last van ziektes of plagen.
- Bespeurt u een gele verkleuring van het blad? Dan kan dit komen doordat de grond te veel kalk bevat. Een beetje kalk is goed, maar niet te veel. U kunt dan de grond iets zuurder maken door het toevoegen van humeus materiaal.
Veelgestelde vragen Wisteria sinensis
Hoe hoog wordt de Wisteria sinensis?
De Wisteria sinensis wordt over het algemeen tussen de 8 en 10 meter hoog.
Hoe breed wordt de Wisteria sinensis?
De Wisteria sinensis wordt over het algemeen tussen de 2 en 10 meter breed.
Welk bodemtype is het meest geschikt voor de Wisteria sinensis?
De Wisteria sinensis kan in vrijwel alle grondsoorten groeien, maar geeft de voorkeur aan een humusrijke, licht vochtige bodem.
Wat is de ideale standplaats voor de Wisteria sinensis?
De Wisteria sinensis staat het liefst op een plek in de volle zon. Ook een plek in de halfschaduw kan de plant aan, maar dan zal deze minder snel groeien.
Wat is de bloeitijd van Wisteria sinensis?
De Wisteria sinensis staat in de maanden mei en juni in bloei.
Is de Wisteria sinensis vruchtdragend?
De Wisteria sinensis is niet vruchtdragend.
Is de Wisteria sinensis winterhard?
De Wisteria sinensis valt onder winterhardheidszone 6b. Dit houdt in dat de plant bestand is tegen temperaturen tot ongeveer -20,5 °C.
Is de Wisteria sinensis groenblijvend?
De Wisteria sinensis is geen groenblijvende soort.
Wat is de groeisnelheid van de Wisteria sinensis?
De Wisteria sinensis is een zeer snel groeiende plant. Zo kan de soort tot wel 2 meter per jaar groeien.
Wisteria sinensis: de ideale soort voor u!
De Wisteria sinensis, of Chinese blauweregen, staat mooi te pronken in uw tuin. Tegen de gevel van uw huis, tuinhuis of tegen de schutting. Hij is mooi en zeer opvallend met zijn paarsblauwe kleur. Een aanrader om te kopen.