Elaeagnus (olijfwilg)
Hij wordt ook wel olijfwilg of zilverbes genoemd, de Elaeagnus. Het is een haagplant die het hele jaar door groen blijft. Woont u aan de kust? Ook in dat geval is dit een perfecte plant voor in uw tuin. Hij is namelijk prima bestand tegen wind en zout. Als u hem niet heel veel snoeit, krijgt hij mooie witte bloemen in de herfst. Zijn deze uitgebloeid komen er leuke, rode bessen in. Die weer erg aanlokkelijk zijn voor de vogels in uw buurt.
Elaeagnus (olijfwilg)
In Nederland hebben we naast de originele naam nog twee andere namen voor de Elaeagnus Ebbingei: de olijfwilg en de zilverbes. Deze zorgen voor de nodige verwarring. De olijfwilg is geen olijfboom en heeft in de verste verte niets te maken met de boom waar die overheerlijke olijven vandaan komen. De naam zilverbes doet vermoeden dat we hier te maken hebben met een prunus, een bessenstruik. Wat niet zo is, ondanks dat er rode besjes aankomen. Feit is wat voor naam u ook gebruikt, wij begrijpen hoe dan ook welke mooie haagplant u bedoelt. En daar gaat het om.
Een haag van olijfwilg of Elaeagnus kan 1,60 meter tot 1,80 meter hoog worden. Bent u erg gesteld op uw privacy? Bedenk dan wel dat de olijfwilg haag niet meteen zichtdicht is. Dat duurt wel een paar jaar. Maar hoe vaker u snoeit, hoe sneller dat gaat. Dan zit u toch vrij snel achter een mooie, groenblijvende haag en sluit u 365 en soms 366 dagen pottenkijkers buiten.
Waarom zou u kiezen voor een olijfwilghaag?
- De Elaeagnus Ebbingei is het hele jaar groen.
- De plant is winterhard.
- De olijfwilg is een makkelijke haagplant die geen speciale verzorging nodig heeft.
- Hij is bestand tegen wind en zout.
- De haagplant kunt u goed snoeien. En als u het een keer overslaat, is er geen man overboord.
- Er verschijnen mooie witte bloemen in de herfst en daarna rode besjes.
- De bloemen verspreiden in het voorjaar ook nog eens een aangename geur.
- De besjes van de zilverbes kunt u zelfs eten. Daardoor zullen ook veel vogels uw tuin bezoeken.
- U kunt er een formele haag mee creëren of als u dat liever heeft: een informele haag.
- Hij groeit op vrijwel elke standplaats, maar zon of halfschaduw is het ideaalst.
Tips
- Geef de Eleagnus zilverbes de eerste maanden nadat u hem geplant hebt regelmatig water. Hou dit vol totdat de haag aanslaat. Daarna geeft u alleen nog maar water in droge periodes. Giet het water direct bij de kluit. De wortels van de plant kunnen op deze manier het water meteen opnemen.
- In de maanden april tot september kunt u de haag het beste bemesten. Het is genoeg om dat eens per jaar te doen. Doe dit nadat u de planten voor het eerst gesnoeid hebt. Gebruik hiervoor een meststof die speciaal ontwikkeld is voor de bemesting van haagplanten.
Aanplanten & verzorging
Graag geven wij een aantal tips betreffende het aanplanten en verzorgen van een Olijfwilg. Door deze tips op te volgen weet u zeker dat u lang van uw Olijfwilg kunt genieten.
Ideale plaatsing van een Olijfwilg
We schreven het al eerder: de olijfwilg kunt u altijd planten, alleen niet als het vriest of sneeuwt. Maar waarschijnlijk bent u ook niet van plan de haagplanten bij dat koude weer aan te planten. Toch? Hoeveel planten u nodig heeft per strekkende meter, is afhankelijk van de grootte van de plant maar ook van uw voorkeur. Laat u door ons adviseren.
Het aanplanten van een Olijfwilg
Deze olijfwilg kan het hele jaar door geplant worden. Behalve als het vriest of sneeuwt. Het aanplanten gaat als volgt:
- Het is misschien heel logisch, maar maak de grond helemaal onkruidvrij.
- Span voordat u gaat graven een touw tussen twee paaltjes, over de gehele lengte waar de haag komt te staan. Zo zet u de haagplanten in een rechte lijn. Dat geeft wel het mooiste resultaat.
- Graaf een sleuf die ongeveer 20 centimeter breder is dan de wortelkluit van de planten. Let op dat u de sleuf diep genoeg maakt: de wortels moeten makkelijk in de gegraven sleuf passen. Als u de kluit bekijkt kunt u achterhalen hoe diep de planten bij Haagplanten Heijnen in de grond stonden. Hou die hoogte aan.
- Maak de grond in de sleuf goed los, zodat deze goed doorlatend is.
- Strooi een flinke laag aanplantgrond in de sleuf. Of vermeng de oorspronkelijke grond met compost of een bodemverbeteraar. Voor net een beetje een betere start.
- Leg of zet de planten eerst langs de sleuf, op precies die plek waar u ze wilt planten. Tevreden over de verdeling? Zet dan de haagplanten in de sleuf. In het midden en rechtop.
- Vul daarna de sleuf met aarde en druk deze voorzichtig aan met uw voet.
- Geef de olijfwilg na het planten royaal water.
Het snoeien van een Olijfwilg
- Snoei de haagplant een of twee keer per jaar, net wat u mooi en fijn vindt.
- Als u houdt van een strakke haag dan raden wij u aan hem twee keer per jaar te snoeien. Bijvoorbeeld in maart en daarna nog een keer in augustus of september.
- Als u de haag vaker gaat snoeien – wat op zich kan – hou er dan wel rekening mee dat er geen rode besjes verschijnen na de bloei in de herfst.
Het water geven van een Olijfwilg
- Heeft u de Eleagnus zilverbes net geplant? Geef de haag dan een hele periode genoeg water totdat hij aanslaat.
- Geef de olijfwilg alleen in droge periodes extra water.
Het bemesten van een Olijfwilg
Bemest de planten een keer per jaar tussen april en september.
De bijzonderheden van een Olijfwilg
De zilverbes is over het algemeen een zeer gezonde plant. Hij vertoont zelden of nooit tekenen van zwakte of ziekte. Wel kan hij zijn blad verliezen of zelfs helemaal kaal worden. Wanneer is dat het geval? Als de haagplant een lange tijd grote vochtigheid of flinke droogte voor zijn kiezen krijgt, verliest hij bladeren. Dit kan zo erg worden dat hij helemaal kaal wordt. Het is dus van het grootste belang om ervoor te waken dat hij niet te nat, maar ook niet te droog staat. Ook bij heel strenge vorst kan de plant zijn bladeren verliezen. Het is dus aan te raden als het flink gaat vriezen de planten af te dekken.