Trachycarpus (waaierpalm)
Als u een wuivende palmboom kunt waarderen op vakantie in een of andere ver, warm, tropisch oord zult u bij uw eigen huis of uw bedrijfspand ook genieten van de palm Trachycarpus, ook wel bekend onder de naam waaierpalm. Mooi in uw tuin, op uw terras of op uw balkon. Deze plant doet u denken aan warmte, zon, zee en strand. Daarnaast is het een heel opvallende verschijning met zijn waaiervormige bladeren en daarom een heuse eyecatcher. Naast zijn mooie uiterlijk is hij – niet onbelangrijk om te weten – ook winterhard en makkelijk in de verzorging. Een aanrader dus.
Trachycarpus (waaierpalm)
De waaierpalm heeft waaiervormige bladeren. Hij kan winterse temperaturen verdragen tot -15 graden Celsius. De vezelachtige, behaarde stam beschermt de plant tegen de vrieskou. Alleen bij temperaturen onder -15 graden Celsius zult u de Trachycarpus moeten beschermen met stro, vliesdoek of een boomjas. En binnenzetten is natuurlijk ook een goede optie. In dat laatste geval is het makkelijk als de palm in een kuip, bak of pot staat. Maar eerlijk is eerlijk in de volle grond doet hij het nog beter.
Als u de palm een fijn plekje geeft in uw tuin, op uw terras of op uw balkon, dan is dat een prachtig gezicht. U waant zich zo weer op vakantie op een warme plek. De plant gaat er ook voor zorgen dat u genoeg privacy heeft. Met de bladeren die uitwaaieren ontneemt u anderen direct zicht op uw tuin, woning of bedrijfspand.
Soorten waaierpalmen
Zoals bij vele planten, zijn er van deze waaierpalm een aantal soorten. Ze lijken veel op elkaar, maar zijn op sommige punten toch verschillend. Bij ons kunt u twee varianten kopen, namelijk:
- Trachycarpus fortunei, ook wel Chinese waaierpalm, Chinese henneppalm of Chinese windmolenpalm genoemd, is de meest verkochte palmboom van het land. De plant is een echte aanwinst. Wilt u een tropisch tintje geven aan uw tuin, terras of balkon? Dan moet u zeker de Chinese henneppalm nemen. Hij is een opvallende verschijning en wat ook heel belangrijk is: hij is winterhard.
- Trachycarpus wagnerianus, ook bekend als wagnerpalm, is het zusje van de Trachycarpus fortunei. Deze wagnerpalm heeft compactere en stevigere bladeren en is hierdoor minder windgevoelig dan zijn zus. De palmboom is net als zijn familielid een heel mooie plant om te zien en is ook winterhard. Zet u deze in uw tuin, op uw terras of op uw balkon dan zult u altijd een exotisch gevoel hebben als u naar buiten kijkt, buiten zit of bezig bent.
Waar komt de Trachycarpus vandaan?
De plant met zijn opvallende, tropische uiterlijk is oorspronkelijk afkomstig uit Zuidoost-Azië.
Waarom kiezen voor de Trachycarpus?
- De Waaierpalm is mooi. Dat staat buiten kijf.
- Daarnaast is hij heel opvallend door de waaiervormige bladeren.
- Hij doet denken aan warmere (vakantie)oorden. Dat is niet verkeerd.
- Ook zeer van belang om te weten: de palm is winterhard.
- Hij stelt niet zo’n hoge eisen aan de vochtigheid van de grond.
- Bemesten hoeft u de plant maar een tot twee keer per jaar.
- Het maakt niet uit of u hem nu in een pot, kuip of de volle grond zet. Hij doet het overal goed.
- Snoeien is niet echt nodig. Alleen als het blad bruin/geel of lelijk is.
Tips
- Kies een mooie plek om de Trachycarpus in de volle grond neer te zetten. Hij komt het beste tot zijn recht in de zon of in halfschaduw. Zo is een plaats tegen een op het zuiden gerichte muur of schutting vaak wat warmer en dus een ideale plek.
- Hoe meer beschut tegen de wind hoe beter het voor de plant is. Hou hier dus rekening mee.
- Zijn de wintermaanden streng? Zorg er dan voor dat u de Trachycarpus beschermt. Bijvoorbeeld met vliesdoek of een boomjas. Heeft u de palm in een pot, bak of kuip staan, verplaats deze dan in de winter naar een lichte en vorstvrije plek.
Aanplanten & verzorging
Graag geven wij een aantal tips betreffende het aanplanten en verzorgen van een Trachycarpus. Door deze tips op te volgen weet u zeker dat u lang van uw Trachycarpus kunt genieten.
Ideale plaatsing van een Trachycarpus
Een volwassen Waaierpalm groeit zo’n 30 centimeter per jaar. Geef de plant de ruimte. Zet hem dus niet te dicht op andere planten of bouwwerken.
Het aanplanten van een Trachycarpus
U moet er rekening mee houden dat u palmen niet het hele jaar door kunt planten. Dat is bij veel andere planten wel het geval, maar dus bij deze zeker niet. De Trachycarpus heeft namelijk tijd nodig om genoeg te wortelen nadat u hem hebt geplant. Dan is het natuurlijk begrijpelijk dat het geen goed idee is om deze net voor de winter in de grond te zetten. De ideaalste tijd om de palm in de grond te zetten is de lente en dan specifiek de maanden april of mei. In ieder geval een tijd wanneer het ook ‘s nachts niet meer vriest. Dan is de grond te hard en te koud. De Waaierpalm kan op deze manier een heel seizoen wennen aan en wortelen op zijn nieuwe plek. Dat komt de plant in zijn geheel ten goede. Het aanplanten gaat als volgt:
- Zoals u al hierboven heeft kunnen lezen, kunt u de Trachycarpus neerzetten in een kuip, in een pot, in een bak of in de volle grond. Dat is allemaal prima. Alleen het aanplanten van uw palm in de volle grond heeft wel een aantal voordelen. Vier om precies te zijn: de plant groeit sneller en hij wordt groter. In de grond staan is een stuk beter voor de winterhardheid. En de plant heeft minder verzorging nodig dan dat hij in een pot of in een kuip staat. Het nadeel is dan meteen ook dat in de winter bij erg lage temperaturen het natuurlijk handiger zou zijn als hij makkelijk verplaatsbaar is in een pot, bak of kuip, zodat u hem binnen kunt zetten.
- Hierbij enkele tips voor het planten in bak of kuip: Maak enkele gaten in pot of bak, isoleer de pot rondom aan de binnenkant met noppenfolie. Onderin een flinke laag hydrokorrels en dan aanvullen met mediterrane potgrond.
- Voor het planten in de volle grond: graaf een gat dat minimaal 30 centimeter in doorsnede groter is dan de kluit van de palm zelf. Strooi hierin een laag lavakorrels. Door deze korrels zal de palm goed kunnen wortelen en kan het overtollige water wegstromen.
- Zet dan de palm in de grond op de korrels, druk de aarde een beetje aan en geef de Trachycarpus de eerste weken twee tot drie keer per week een flinke dosis water.
Het snoeien van een Trachycarpus
Snoeien doet u de Trachycarpus het beste in het voorjaar. Verwijder de verdorde bladeren door ze weg te halen tot ongeveer 10 centimeter van de stam. Let op: snoei hem nooit helemaal terug tot de stam.
Het water geven van een Trachycarpus
- Het is niet voor niets een tropische plant. Bij het water geven kunt u het beste een subtropische regenbui nabootsen. Niet iedere dag bewateren dus, maar de plant een keer per 3 dagen een flinke hoeveelheid water geven. Regenwater heeft de voorkeur, want de kalk in het kraanwater kan de palmwortels aantasten.
- Is het echt heel droog weer? Geef de Trachycarpus dan dagelijks water.
Het bemesten van een Trachycarpus
Gelukkig hoeft u de Trachycarpus niet vaak te bemesten. Hooguit twee keer per jaar. Voor het beste resultaat doet u dit in april en in juli. Gebruik hiervoor langzaam afbrekende organische meststof .
De bijzonderheden van een Trachycarpus
- Als het groeipunt van de Waaierpalm beschadigd is, hebben schimmels en bacteriën vrij spel. Dat moet u natuurlijk koste wat kost voorkomen. Bescherm daarom het groeipunt in de wintermaanden en hou dit punt droog. Ons advies: bespuit het groeipunt in de herfst en aan het begin van de lente met een middel tegen schimmel, zoals Spuitzwavel of Rosacur.
- Als het palmblad lichtgeel wordt, betekent dit dat de plant een ijzergebrek heeft. Chlorose, zoals ijzergebrek ook wel genoemd wordt, ontstaat als de grond kalkrijk is of heel zuur is (en dus een hoge pH-waarde heeft). Wat u dan kunt doen, is: voeg ijzer toe aan de grond.
- Een magnesiumtekort komt bij dit soort planten ook wel eens voor. Dat komt meestal doordat de grond lichtzuur tot zuur is (en dus een lage pH-waarde heeft). U merkt dat aan de bladeren die lichtgroen tot geelgroen worden. Geef de palm dan magnesium.