Buxus sempervirens (buksboom)
Een makkelijke plant – solitair of als haag – die mooi uitziet, winterhard is en groen blijft, is de buksboom oftewel de Buxus sempervirens. U kunt hem in de zon zetten, maar ook in de schaduw. Zoals gezegd: hij is heel makkelijk. De buksboom is gevoelig voor de buxusrups en buxusmot, maar hij is en blijft een zeer geliefde plant. Heel logisch eigenlijk, want hij straalt klasse uit. En hij is in bijna iedere vorm te snoeien.
Buxus sempervirens (buksboom)
De buksboom of buxus is altijd een graag geziene gast in de strakke tuinen van paleizen en kastelen. Als buxushaag, maar zeker ook als solitaire plant. Ook bij uw woning staat deze buksboom supermooi. In de volle grond, in mooie potten of grote plantenbakken. De plant staat nog altijd symbool voor degelijkheid en klasse. Bedrijven die dit willen uitstralen, kiezen daarom meestal om mooie buksbomen bij de ingang van hun bedrijfspand neer te zetten.
Soorten buksbomen
De buksboom of Buxus sempervirens kunt u bij Heijnen Planten in een aantal soorten/vormen krijgen. U kunt de planten als haag neerzetten. Dat geeft een heel mooi effect. U kunt de buxus planten natuurlijk ook goed als solitaire plant gebruiken. Wij hebben twee speciale buxus planten die al een vorm hebben, te weten: de buxusbol en de buxuspyramide. Beide aanraders om in uw tuin te hebben staan.
De buksboom komt oorspronkelijk uit het zuiden, maar ook in ons klimaat doet hij het prima. Hij is nog steeds immens populair. Het is een ware aanwinst voor uw tuin.
Waarom kiezen voor buksbomen?
- De buxus in pot of in de volle grond is mooi.
- Hij blijft altijd groen.
- Deze plant is winterhard.
- Hij groeit vrij langzaam.
- De buksboom is makkelijk en goed in vorm te snoeien.
- Hij kan goed tegen schaduw.
- De plant is niet heel duur in aanschaf.
Tips
- Zorg voor genoeg water. Maar ook weer niet te veel. De buksboom houdt niet van natte voeten. Als de plant goed is aangeslagen, zorg er dan voor dat u hem bemest met koemestkorrels. Het liefst eind februari, in mei na het snoeien of in juli.
- Houd de plant goed in de gaten, zodat u eventuele schimmels of de buxusrups snel signaleert.
Aanplanten & verzorging
Graag geven wij een aantal tips betreffende het aanplanten en verzorgen van een Buksboom. Door deze tips op te volgen weet u zeker dat u lang van uw Buksboom kunt genieten.
Ideale plaatsing van een Buksboom
Buxus kunt u altijd planten, tenzij het vriest. De buksboom doet het overal prima, alleen heeft hij wel een voorkeur voor een plek in de volle zon of halfschaduw.
Het aanplanten van een Buksboom
De beste maanden om buksbomen te planten zijn oktober tot eind april. Dan is de plant voor de zomer goed geworteld. Het aanplanten gaat als volgt:
- Zet u hem in de volle grond, maak het stuk waar u hem wilt neerzetten onkruidvrij.
- Graaf een gat van zo’n 1,5 keer zo diep en breed als de kluit.
- Maak de grond goed los.
- Strooi wat kalk in het gat en meng dit door de ondergrond.
- Strooi er daarna wat compost in met veel bladaarde. En meng dit met elkaar met de kalk en de rest van de aarde.
- Zet de buxus plant in het gat. Mooi rechtop.
- Zorg ervoor dat de bovenkant van de kluit gelijk is met het grondniveau. Het kan zijn dat de grond nog iets inzakt. Hou daar rekening mee.
- Vul het gat aan met aarde en druk goed aan.
- Geef ruim water. Blijf dit de komende tijd doen, zodat de buksboom goed aanslaat.
Het snoeien van een Buksboom
- Snoei de plant niet bij zonnig weer, dan kunnen de takjes uitdrogen.
- Wilt u de buksboom in een bepaalde vorm houden, snoei hem dan twee keer per jaar. Het beste in het voorjaar.
- Een paar weken na het aanplanten van de buxusplanten is het van belang dat u hem al in de gewenste vorm snoeit. Hoe later u het doet, hoe lastiger het wordt om hem de gewenste vorm te geven.
- Heeft u de buksboom een beetje te rigoureus gesnoeid? Geen probleem, alleen duurt het dan wel even voordat de plant weer mooi vol is.
Het water geven van een Buksboom
Geef de buksbomen genoeg water; maar niet te veel. Natte voeten is niet ideaal.
Het bemesten van een Buksboom
Geef de buksboom op z’n tijd wat koemestkorrels.
De bijzonderheden van een Buksboom
- Buxusschimmel – de buxus heeft wel eens last van de buxusschimmel. Hij krijgt dan gele of bruine blaadjes die op den duur helemaal verbleken. Het blad valt steeds meer uit, waardoor er een kale plant overblijft. Controleer uw buksboom regelmatig. Komen er zwart/bruine vlekken op de blaadjes of zwarte strepen, dan is het raak. Verwijder de takken die dit vertonen. Maak daarna ook uw gereedschap, handschoenen en kleding schoon. Voorkomen is beter dan genezen. Echter is deze schimmel heel lastig te voorkomen. Ons advies is: zorg dat de planten in biologische buxusgrond staan en geef ze voldoende buxusvoeding.
- Buxusrups (buxusmot) – ziet u op uw buxusplant het volgende:
- spinsel en dus blaadjes die aan elkaar vastzitten;
- dode blaadjes;
- kale takken;
- het ‘skelet’ van de buxus,
dan kunt u er zeker van zijn dat hij aangetast is door de buxusrups of buxusmot. Dat komt helaas veel voor. Is de bast nog groen, dan leven de buksbomen nog. U hoeft dan zeer waarschijnlijk de planten niet af te schrijven. Wat u kunt doen is het volgende: bestrijd de rups op een milieuvriendelijke wijze. Met middelen met als basis Bacillus Thuriengiensis of Spinosad. De behandeling dient u echt heel grondig uit te voeren en zeker nog een keer te herhalen de week erna. - Is het helaas einde verhaal en moet de plant verwijderd worden, kunt u denken aan een buxusvervanger. Als solitaire plant zijn de taxus, thuja of laurier ideaal om de buxus te vervangen. Heeft u een haag? Kies dan voor de Ilex Crenata Dark Green, Ilex Crenata Convexa, Ilex Crenata Green Hedge, Ilex Crenata Blondie, Ilex Crenata Caroline Upright of Ilex Maximowicziana Kanehirae.