Ligustrum (liguster)
Een heel sterke haagplant is de Ligustrum*, oftewel de liguster. Hij zorgt voor een sierlijke touch in uw tuin. De Ligustrum groeit snel en uw haag is dus binnen no-time hoog en zichtdicht. Wel zo fijn dat u vrij zit en niemand uw tuin in kan kijken. We noemen deze plant semi-wintergroen. Wat wil zeggen dat hij alleen bij strenge vorst bladeren laat vallen. Hebben we ‘normale’ winters houdt de liguster gewoon zijn blad tot de lente. Dan vallen ze uit en verschijnen er weer nieuwe bladeren.
Ligustrum (liguster)
De liguster is een makkelijke plant, die weinig eisen stelt aan de plek waar u hem neerzet. Ook is hij winterhard. U snoeit hem heel eenvoudig. Zelfs tot op het kale hout. In de lente verschijnen mooie bloemetjes die een lekkere geur afgeven. Na de bloeiperiode komen er zwarte bessen. Let op: als u hem vaak snoeit, zullen de bloei en de bessen uitblijven. Met de ligusterplant kunt u informele en formele hagen maken. Ook zijn er verschillen in hoogte mogelijk: hoog, middelhoog of laag. Dit hangt af van welke soort ligusterhaag u kiest.
Soorten ligusterhaag
Er zijn verschillende soorten ligusterhagen met allemaal hun eigen kenmerken. Degene die u bij Heijnen Planten kunt bestellen, zijn:
- Ligustrum ovalifolium – deze plant heeft diepgroene, ovaalvormig bladeren en is geschikt om lage tot middelhoge hagen mee te maken, tot maximaal 5 meter hoog.
- Ligustrum vulgare – deze liguster heeft smalle, langgerekte, groene bladeren. U kunt met deze plant erg lage hagen maken tot middelhoge met een maximale hoogte van 5 meter.
- Ligustrum vulgare 'Atrovirens' – met deze liguster bent u zeker van dat de haag 365 dagen in de bladeren zit. Hij heeft smalle, langgerekte, groene bladeren. De hoogte van deze liguster is maximaal 4 meter.
Over de hele wereld komt u ligusters tegen. Alleen de wilde of gewone liguster (Ligustrum vulgare) is inheems in Nederland.
Waarom kiezen voor een Ligustrum?
- Hij zorgt voor een sierlijke touch in uw tuin.
- De plant is sterk en winterhard.
- De meeste ligusters groeien vrij snel.
- Ze noemen hem semi-wintergroen, maar bij niet te strenge winters blijft hij het hele jaar gewoon groen.
- Hij stelt niet veel eisen aan de grond waarin hij staat.
- In de lente verschijnen er heerlijk ruikende bloemetjes, die veel bijen en vlinders aantrekken.
- Op de besjes die na de bloei aan de takken komen zijn vogels wild.
- U kunt hem makkelijk snoeien. Zelfs heel rigoureus.
Tips
- Zorg ervoor dat u de liguster niet in de schaduw neerzet. Daar zal hij niet snel groeien. Geef de planten niet te veel water, maar ook niet te weinig. De zon rechtstreeks op de wortels laten schijnen is geen goed idee. Hier kunnen ze niet tegen. Zorg er dus voor dat ze goed onder de grond liggen.
- Houdt er bij deze plant rekening mee dat er een uitvalpercentage van 10 procent is. We raden daarom aan om 10 procent extra planten te bestellen en deze overige planten in een ongebruikt hoekje van uw tuin te plaatsen. Ze zullen dan net zo hard met de rest van de planten meegroeien en zo heeft u bij uitval altijd genoeg reserve planten. Bij uitval vervangt u de kapotte plant door een van de reserve planten. Doordat deze in dezelfde groeifase zitten als de rest van uw haag, zal het niet opvallen dat er een plant vervangen is.
Aanplanten & verzorging
Graag geven wij een aantal tips betreffende het aanplanten en verzorgen van een Liguster. Door deze tips op te volgen weet u zeker dat u lang van uw Liguster kunt genieten.
Ideale plaatsing van een Liguster
De Ligustrum kan tot ongeveer 5 meter hoog worden. Het is wel afhankelijk van de soort. Geef de planten genoeg ruimte om te groeien. Zet ze dus niet te dicht op elkaar. Per strekkende meter heeft u er ongeveer 5 nodig. De liguster groeit tussen de 20 cm en 40 cm per jaar. Dit is afhankelijk van welke soort u neemt.
Het aanplanten van een Liguster
U kunt uw Ligustrum in principe het hele jaar door planten. De beste periode is de winter, dan is de haag in de lente al helemaal gewend aan uw tuin. Let wel op dat het niet vriest wanneer u de haag gaat planten. Het aanplanten gaat als volgt:
- Ontdoe de plek waar u de haag gaat planten van onkruid. Zo kunnen de wortels van uw ligusterhaag optimaal van de voedingsstoffen in de grond profiteren.
- Graaf een rechte sleuf van minstens 35 cm breed en 50 cm diep. Voor een echt rechte haag: span een touw voordat u gaat graven.
- Woel de grond in de sleuf om. U kunt ervoor kiezen om de grond te mixen met bodemverbeteraar.
- Leg of zet de ligusterplanten langs de sleuf op de plekken waar u ze wilt planten. Tevreden over de verdeling? Zet dan de haagplanten in de sleuf, precies in het midden en rechtop.
- Vul de sleuf met aarde. Zorg dat de wortels van de haag allemaal bedekt zijn. De Ligustrum kan bijna overal tegen, maar de wortels kunnen niet tegen blootstelling aan direct zonlicht.
- Druk de aarde goed aan, zodat de ligusterhaag stevig staat.
- Geef de planten ruim water. Blijf dit de komende tijd doen, totdat ze zijn aangeslagen.
Het snoeien van een Liguster
- U snoeit de haag het beste tussen mei en september. De eerste snoeibeurt kan het best voor de langste dag van het jaar gebeuren. Wilt u de haag strak houden, dan kunt u hem het beste een aantal keren snoeien; minimaal twee keer per jaar.
- Snoeien doet u het liefst met een scherpe heggenschaar.
- Zorg dat u snoeit met wat bewolkter weer. Dus niet in de volle zon. Dan kan het blad verbranden.
- Snoei niet meer na eind september. Zo kan de plant zich herstellen voordat de winter begint.
Het water geven van een Liguster
Geef de plant genoeg water, maar ook weer niet te veel. Hij staat niet graag in kletsnatte grond, maar hij heeft het ook niet graag heel droog.
Het bemesten van een Liguster
Bemesten is heel goed voor de haag. Hij groeit beter, maar de wortels blijven ook op hun plek en gaan niet verder in de tuin op zoek naar voedingsstoffen. Ook voorkomt u hiermee ziekten. U kunt speciale hagenmest gebruiken, maar ook compost of tuinturf is prima. Bemest de haag direct na het planten en daarna elke zes maanden.
De bijzonderheden van een Liguster
Hoe sterk de liguster ook is, het kan voorkomen dat hij een bepaalde ziekte krijgt. Zorg er dus voor dat u goede kwaliteit planten bestelt, hem goed verzorgt en ieder halfjaar bemest. Dan verkleint u de kans aanzienlijk dat uw ligusterhaag ziek wordt.
Hieronder vindt u de meest voorkomende ziekten en plagen. Is uw liguster ziek? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen u van advies voorzien wat u moet doen om de ziekte te bestrijden.
- Groene appelwants – het blad aan de bovenkant van de liguster wordt rafelig en er ontstaan gaten.
- Larven (rupsen) van de ligusterpijlstaart – er komen gaten in de bladeren verspreid over de hele heester.
- Kleine wintervlinder – groene rupsen vreten de groeipunten van het jonge blad aan.
- Penseelkever – deze kever vreet de zachte delen van de witte bloemen aan.
- Verticillium – de liguster verwelkt. Dit komt door een bodemschimmel die de sapstroom in de wortels verstoort.
- Bladvlekkenziekte (Cercospora) – op het blad ontstaan bruine en zwarte vlekken. Op den duur valt het blad af.