Palmen
Wuivende palmbomen, zon, zee en strand. Het ultieme vakantiegevoel. En dat bij u thuis. Want een opvallende palmboom in uw tuin geeft een aangename, mediterrane sfeer. U waant zich weer ver weg in een warm land. Naast het mooie uiterlijk van een palm, is hij makkelijk in de verzorging.
Palmen
Palmbomen staan prachtig in de volle grond. Maar ook als u ze in een pot, kuip of bak zet, komen ze perfect tot hun recht. Als ze niet in de volle grond staan, zijn ze wel kwetsbaar. Daar moet u extra op letten. Als het heel koud wordt, pak ze dan in met vliesdoek of een boomjas, en zet ze beschut, liefst vorstvrij weg.
Wij verkopen onder andere de volgende soorten palmen:
- Chamaerops – dit is de enige palmsoort die van Europese bodem komt. Hij is een stuk kleiner dan andere palmen en heet daarom ook Europese dwergpalm. De palm heeft een exotisch uiterlijk en is winterhard tot -10 graden Celsius.
- Chamaerops humilis 'Vulcano' – met zijn compacte groei zorgt deze palm voor een exotische uitstraling van uw tuin. U kunt de plant in een kuip zetten of in de volle grond. Hij is winterhard tot zo’n -10 graden Celsius. De compacte Europese dwergpalm heeft weinig verzorging en onderhoud nodig.
- Chamaerops humilis – deze palm heeft prachtige, langwerpige bladeren. Hij is makkelijk in de verzorging en het onderhoud. Zet de palm in de volle grond of in een pot of kuip en hij komt perfect tot zijn recht. De palm is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius.
- Phoenix canariensis – op de Canarische eilanden ziet u deze palmsoort bijna op iedere straathoek. De mooie palm heeft een gedrongen stam met bladlittekens en een dichte kroon met veel en lange overhangende bladeren. Hij kan maar liefst 13 meter hoog worden en is winterhard tot -10 graden Celsius.
- Yucca – stoer en exotisch dat is wel een goede omschrijving van deze palm. De mooie plant heeft lange puntige, groene bladeren die direct uit de aarde of uit de stam groeien. ’s Zomers hangen er prachtige lichtgele tot paarsrode trossen bloemetjes aan. Een heel mooi gezicht. De plant is niet veeleisend als het om verzorging gaat.
- Yucca elephantipes 'Jewel' – met zijn lange, puntige bladeren met lichtgekleurde randen en witte bloemen (in trossen) in de zomer geeft hij een exotisch tintje aan uw tuin. Hij is niet veeleisend en is winterhard tot zo’n -7 graden Celsius.
- Yucca Rostrata – de palm zorgt voor een stoer en exotisch tintje in uw tuin. De plant heeft lange, smalle, grijsblauwe bladeren en een dikke stam. Hij kan zo’n 4 meter hoog worden en is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius.
- Butia Capitata – deze wintergroene palmboom breng het zomerse gevoel in uw tuin. De grijsgroene tot blauwgrijze, uitwaaierende bladeren hangen wat af en kunnen wel 3 meter lang worden. De palmboom bloeit rijkelijk in de zomermaanden.
- Cordyline australis 'Red Star' – de palm is mooi en sierlijk. De opvallende, langwerpige, rode bladeren die een spits uiteinde hebben, zorgen voor een stervorm. Door die zachte en uitlopende rode bladeren krijgt de plant een vriendelijke uitstraling.
- Trachycarpus fortunei – dit is een van de populairste palmbomen. De plant is een echte aanwinst. Wilt u een tropisch tintje geven aan uw tuin, terras of balkon? Kies dan deze. Hij is een opvallende verschijning en wat ook van belang is om te weten dat hij winterhard is.
- Trachycarpus wagnerianus – deze palmboom is heel mooi om te zien en is ook winterhard. Zet u deze in uw tuin, op uw terras of op uw balkon dan zult u altijd een exotisch gevoel hebben als u naar buiten kijkt, buiten zit of buiten bezig bent.
Waar komt de palmboom vandaan?
Zo’n 5.000 jaar geleden werd er voor het eerst een palmsoort verbouwd. Dat was de dadelpalm in het Midden-Oosten. Tegenwoordig komen palmen overal in de wereld voor. Alleen niet op plekken waar het té koud is, zoals de ijsgebieden. Maar voornamelijk zie je ze in de Tropen en in het gebied rondom de Middellandse Zee.
Waarom kiezen voor een palm?
- De palmboom is een mooie verschijning.
- Hij geeft uw tuin een sfeer van vakantie in warme oorden.
- De boom doet het goed in de volle grond, maar ook in een pot, kuip of bak.
- Het onderhoud dat u aan de plant heeft is minimaal.
- Snoeien hoeft maar een keer per jaar.
Tips
- Een palmboom kan in de volle grond staan maar ook in een bak, pot of kuip. Dat is wat u zelf mooi en handig vindt. Want staat de palm niet in de volle grond, moet u hem bij vrieskou naar een lichte, beschutte plek verplaatsen. Dat kan behoorlijk zwaar zijn.
- Verplaatst u de palm? Hou dan rekening met de temperatuur. Te veel verschil vindt de boom niet prettig.
- Laat de plant wennen als hij vanuit de kou naar een warmere omgeving gaat. En ook andersom – van warm en beschutting naar buiten – is het aan te raden de plant rustig te laten wennen.
- Palmbomen houden van warmte. Dus als het erg gaat vriezen hebben de bomen in de volle grond ook extra bescherming nodig. Denk aan vliesdoek over de kruin of u kunt hem natuurlijk ook helemaal inpakken met een boomjas.
Aanplanten & verzorging
Graag geven wij een aantal tips betreffende het aanplanten en verzorgen van een Palmen. Door deze tips op te volgen weet u zeker dat u lang van uw Palmen kunt genieten.
Ideale plaatsing van een Palmen
- Een palmboom staat graag in de volle zon.
- Zet een palm het liefst in de buurt van een schutting of muur. Zo staat hij beschut.
- Let op dat u hem niet in een lager gelegen deel van uw tuin zet. Als u dat wel zou doen, stroomt al het overvloedige water naar het lager gelegen stuk en komt dus bij de palm terecht. Deze overvloed aan water kan hij niet verdragen.
Het aanplanten van een Palmen
Van begin maart tot oktober kunt u de palmboom het beste planten. Het is ook mogelijk in de andere maanden van het jaar, maar let op: u kunt de plant niet in de grond zetten als het vriest. Het aanplanten gaat als volgt:
In de volle grond
- Maak de grond waarin de palm komt te staan onkruidvrij.
- Graaf een groot gat.
- Maak de grond op de bodem goed los met een schep.
- Meng deze aarde met mediterrane potgrond.
In een pot, bak of kuip
- Zorg ervoor dat de palm en dus ook de wortels genoeg ruimte hebben om te groeien.
- Maak gaten in de pot of bak, u kunt de pot rondom aan de binnenkant isoleren met noppenfolie. Doe op de bodem een flinke laag hydrokorrels.
En ga in beide gevallen weer verder met:
- Verwijder de palm uit de plastic pot en dompel de wortelkluit in water en zet hem daarna in de grond.
- Zorg ervoor dat de bovenkant van de kluit gelijk is met het grondniveau.
- Vul aan met aarde en druk deze goed aan.
- Geef de eerste tijd heel veel water. Zéker bij weinig regen. Zo maken de wortels goed contact met de grond. Als de plant in een pot, bak of kuip staat, moet het overtollige water weg kunnen lopen.
Het snoeien van een Palmen
Als een palm aan de onderkant droge, bruine bladeren vertoont, pak dan de snoeischaar maar uit de kast. Verwijder de dorre bladeren tot ongeveer tien centimeter van de stam. Het is aan te raden hem nooit helemaal tot op de stam terug te snoeien.Het water geven van een Palmen
- Palmbomen hebben minder water nodig en meer zon. Dat is eigenlijk heel logisch, want ze komen van oorsprong in warme(re) landen voor. Maar te droge aarde is ook niet goed.
- Regent het niet of nauwelijks, bewater hem dan. U kunt de palm het beste één keer veel water geven dan iedere keer een beetje. Eigenlijk kunt u het vergelijken met een subtropische regenbui. Opeens heel veel water en dan weer een hele tijd niets. Als u de palm in een pot, bak of kuip heeft staan, zorg er dan wel voor dat het overtollige water weg kan lopen. Geef de palmboom het liefst regenwater. In kraanwater zit kalk dat de wortels kan aantasten.
Het bemesten van een Palmen
Een palm heeft geen grote hoeveelheden extra voeding nodig. Als u hem wel wat extra’s wilt geven, koop dan speciale mest voor mediterrane bomen en planten.De bijzonderheden van een Palmen
Palmbomen hebben heel weinig tot geen last van (schimmel)ziekten en ongedierte.