
40-60
6
De Ligustrum vulgare* is een sterke haagplant. De gewone liguster, zoals hij ook wel genoemd wordt, zorgt met zijn smalle, langgerekte, groene bladeren voor een mooie, sierlijke haag in uw tuin. De winterharde Ligustrum groeit vrij snel. Als u een manshoge haag (tot maximaal 5 meter) wilt hebben, zal deze dus snel hoog en zichtdicht zijn. U kunt de Ligustrum vulgare ook gebruiken als lage haag.
We noemen deze plant semi-wintergroen. Wat wil zeggen dat hij bij strenge vorst bladeren laat vallen. Bij minder strenge winters houdt de liguster gewoon zijn blad tot de lente. Dan vallen ze uit en verschijnen er meteen weer nieuwe bladeren. De gewone of wilde liguster is heel makkelijk te onderhouden. De standplek is voor hem geen issue. En snoeien is eenvoudig. In het voorjaar krijgt de plant mooie, lekker ruikende bloemetjes. Hierna verschijnen er zwarte bessen. Als u hem geregeld snoeit, zal de Ligustrum vulgare geen bloemen of besjes krijgen.
Ligusters komen over de hele wereld voor. De enige die inheems in Nederland is, is de Ligustrum vulgare, oftewel de wilde liguster of gewone liguster.
Graag geven wij een aantal tips betreffende het aanplanten en verzorgen van een Ligustrum vulgare. Door deze tips op te volgen weet u zeker dat u lang van uw Ligustrum vulgare kunt genieten.
De wilde liguster kan tot ongeveer 5 meter hoog worden. Geef de planten genoeg ruimte om te groeien. Zet ze dus niet te dicht op elkaar. Per strekkende meter heeft u er 4 of 5 nodig. De gewone liguster groeit jaarlijks ongeveer 30 cm.
De Ligustrum Vulgare kan het hele jaar door geplant worden. De winter is echter de beste periode hiervoor. Het mag absoluut niet vriezen op het moment van planten. Het aanplanten gaat als volgt:
Geef de gewone liguster voldoende water, maar niet te veel.
Bemest de plant eens per halfjaar. Hierdoor groeit hij beter, gaan de wortels niet in de rest van de tuin op zoek naar voedingsstoffen en voorkomt u ziekten. U kunt speciale hagenmest gebruiken, maar ook compost of tuinturf.
De Ligustrum Vulgare is sterk en toch kan het voorkomen dat hij ziek wordt. U verkleint die kans aanzienlijk, als u: goede kwaliteit planten koopt, hem goed verzorgt en om het halfjaar mest geeft. Hier treft u een aantal ziekten en plagen aan die kunnen voorkomen. Is uw liguster ziek of twijfelt u? Neem dan contact met Haagplanten Heijnen op. Wij kunnen aangeven wat u kunt doen om de ziekte te bestrijden.
De Ligustrum vulgare wordt over het algemeen maximaal tussen de 2,5 en 5 meter hoog.
De Ligustrum vulgare wordt over het algemeen tussen de 2 en 5 meter breed.
De Ligustrum vulgare houdt van een neutrale tot humusrijke bodem die vochtig tot droog is. Een te natte bodem is voor deze plant niet geschikt.
De Ligustrum vulgare staat het liefst op een plek in de volle zon of halfschaduw.
De Ligustrum vulgare staat in de maanden mei en juni in bloei.
De Ligustrum vulgare is vruchtdragend. De vruchten die de plant draagt zijn kleine, ronde, besjes die zwart zijn van kleur.
De Ligustrum vulgare valt onder winterhardheidszone 5a. Dit houdt in dat de plant bestand is tegen temperaturen tot ongeveer -29 °C.
De Ligustrum vulgare is een groenblijvende soort.
De Ligustrum vulgare groeit ongeveer tussen de 20 en 60 centimeter per jaar.