Thuja (levensboom)
De Thuja, ook wel levensboom genoemd, is een groenblijvende haagplant die behoort tot de cipresfamilie. De soort is zeer populair en wordt dan ook over heel de wereld gekweekt. Een Thuja is groenblijvend, waardoor de naaldvormige bladeren het hele jaar door aan de takken blijven zitten. Om deze reden zijn Thuja struiken ideaal om tot haag te vormen.
Thuja (levensboom)
De Thuja of levensboom behoort tot het geslacht van de coniferen. Coniferen worden vaak ingezet als haagplant en dat is ook bij Thuja het geval. De soort is heel geschikt om als haagplant in te zetten, omdat deze gemakkelijk terug te snoeien zijn en dicht vertakken. Het snoeien kan in vrijwel elke gewenste vorm worden gedaan, om zo een haag tot iedere gewenste hoogte te creëren.
Er zijn een aantal verschillende soorten Thuja hagen op de markt beschikbaar. Deze 5 soorten zijn zowel afkomstig uit Noord-Amerika en Noord-Azië. Vanuit daar heeft de Thuja zich weten te verspreiden over de rest van de wereld.
Soorten
Er zijn veel verschillende soorten Thuja’s, maar deze hebben toch allemaal één ding met elkaar gemeen: ze zijn perfect voor het vormen van een prachtige haag. Hier volgt een greep uit de Thuja’s die in ons assortiment te vinden zijn:
- Thuja occidentalis 'Brabant' - Dit is een goede keuze voor het vormen van een haag of scherm. Deze altijdgroene haag is breed van formaat en groeit in piramidale vorm. De groene bladeren hebben het hele jaar door een frisse uitstraling en zijn op hun felst in de lente als deze opnieuw beginnen te groeien.
- Thuja occidentalis ‘Smaragd’ - Dit is een smalle, piramidevormige haagplant met dichte, groene kroon. De bladeren behouden het hele jaar door hun donkergroene kleur. Het is een van de meest effectieve en populaire planten om een hoge haag mee te vormen, maar het is ook een goede solitaire plant.
- Thuja plicata ‘Atrovirens’ - Deze soort staat bekend om zijn snelle groeisnelheid, waardoor deze in korte tijd een mooie haag vormt. De bladeren van deze soort hebben een fijne ananasgeur nadat het geregend heeft of wanneer er in het blad geknepen of geknipt wordt. De plant geeft de voorkeur aan een standplaats in de zon of halfschaduw.
Waarom kiezen voor een Thuja?
Een Thuja haag breng vele voordelen met zich mee. De belangrijkste hiervan benoemen we graag:
- Thuja planten groeien van nature in de vorm van een kegel of cilinder. Hierdoor is snoeien vrijwel onnodig.
- De Thuja groeit erg snel, namelijk tussen de 30-50 cm per jaar. Houd hier bij het aanplanten rekening mee, zodat er voldoende afstand tussen de planten zit, ook als deze volgroeid zijn.
- Ondanks dat een Thuja de voorkeur geeft aan een vochtige bodem, groeit deze ook goed in alle andere bodemsoorten.
- Thuja’s komen in verschillende hoogtes en vormen voor en kunnen zelfs groeien tot een hoogte van 18 meter. De plant leent zich er goed voor om in elke gewenste vorm gesnoeid te worden.
- Thuja’s groeien zeer dicht, dus bieden als haag veel privacy.
- Wanneer de Thuja onder de juiste omstandigheden word ingeplant, kan deze tientallen jaren blijven leven.
Tips
- Voor het creëren van een mooie haag is het aan te bevelen om 2 tot 3 planten per meter te plaatsen. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat de plant zijn natuurlijk vorm behoudt.
- Om de planten goed te laten groeien, moeten deze geplant worden zodra je deze ontvangt. Anders bestaat er een kans dat ze uitdrogen. Als de planten niet direct worden geplant, moeten ze uit de verpakking worden gehaald en in de schaduw geplaatst worden met voldoende water voor de kluit.
- Thuja groeit niet zo goed als deze onder de bomen wordt geplaatst. Daarom is het noodzakelijk om te planten op een plaats waar voldoende zonlicht is. Als deze onder een grote boom worden geplaatst waar druppels vanaf vallen, zal de Thuja plant niet de mooie look krijgen die u verwacht.
- Het is erg makkelijk om deze planten te verzorgen. U hoeft alleen de bladeren bij te knippen. Als u in het hout gaat hakken kan de plant beschadigen waardoor nieuwe takken niet kunnen groeien.
- Laat de zak om de kluit zitten zodat deze weg kan rotten in de grond. Indien de plant in een pot is geleverd, moet deze worden verwijderd.
Aanplanten & verzorging
Graag geven wij een aantal tips betreffende het aanplanten en verzorgen van een Thuja . Door deze tips op te volgen weet u zeker dat u lang van uw Thuja kunt genieten.
Ideale plaatsing van een Thuja
-
De Thuja stelt weinig eisen aan zijn standplaats. Zowel in de zon als halfschaduw kan de plant goed groeien. Op een plek waar helemaal geen zonlicht komt groeit de plant minder snel.
Vrijwel elk bodemtype is geschikt. De enige soort bodem waar een Thuja niet van houdt is een te droge of kleiachtige grond. De voorkeur gaat uit naar een vochtige bodem die doorlatend is. Zorg dus altijd voor de juiste grondbewerking.
Het aanplanten van een Thuja
De beste periode voor het aanplanten van een Thuja (zowel met kluit of met kale wortel) is ongeveer tussen eind september tot begin mei, op een moment dat het niet vriest. De weersomstandigheden zijn hierin bepalend, waardoor de aanplantperiode het ene jaar korter/langer kan zijn dan het andere jaar. Indien het aanplanten van planten met kluit of kale wortel door de weersomstandigheden niet meer mogelijk is, worden deze producten ook niet meer aangeboden in onze webshop.
Een Thuja die in pot is opgekweekt kan wel het hele jaar door aangeplant worden, met uitzondering tijdens vorstperiodes. Het aanplanten gaat als volgt:
- Voer allereerst de juiste grondbewerking uit alvorens er wordt aangeplant, dit is namelijk de basis. Alle tips & tricks leest u op onze pagina over grondbewerking.
- Graaf vervolgens een sleuf die minimaal 1,5 keer zo breed is als de kluit van de planten en één tot twee centimeter dieper dan de kluithoogte. Gebruik eventueel een lint om te zorgen dat de haag mooi recht komt te staan.
- Meng vervolgens potgrond of Heijnen Aanplantgrond goed door met de bestaande grond in de sleuf.
- Plaats de haagplanten hierna in de sleuf en laat hierbij de jute zak (indien als kluit geleverd) om de kluit zitten. Bij haagplanten in pot verwijdert u de plastic pot alvorens er wordt aangeplant.
- Controleer vervolgens of de Thuja planten mooi recht staan en besproei de kluiten vervolgens met water.
- Vul vervolgens de sleuf op met de aarde en druk de grond (met de voeten) rondom de planten stevig aan.
- Wanneer alle haagplanten zijn geplant kan de grond met een hark rondom de planten netjes worden bijgewerkt. Eventueel kunt u een zogenoemd klein “zanddijkje” bij de haag harken, zodat tijdens het water geven het water binnen de kaders zal blijven.
- Strooi vervolgens Heijnen Organische Startersmest bij de haagplanten voor een perfecte start.
- Geef de Thuja vervolgens rijkelijk water. Hierdoor zakt de bodem nog wat in, waardoor de wortels beter contact maken met de aarde en dus beter nieuwe haarworteltjes kunnen vormen die belangrijk zijn voor de wateropname van de plant. Geef de Thuja de eerste periode na aanplanten tijdig water, zodat de plant goed kan wortelen. Controleer wel altijd eerst de vochtigheid van de bodem, te nat is namelijk ook niet goed voor de plant.
Het snoeien van een Thuja
Snoei in de herfst of vroeg in de winter. Vermijd het snoeien in de zomer, omdat de uiteinden van de gesnoeide takken hierdoor bruin kunnen worden. Snoei niet meer dan een kwart van de kroon van de plant weg per seizoen. Snoei daarbij zoveel mogelijk alleen de zijkanten. Pas wanneer de Thuja zijn gewenste hoogte heeft, dan pas de bovenkant snoeien.
Het water geven van een Thuja
Geef de Thuja regelmatig water om ervoor te zorgen dat de grond vochtig blijft. Dit is belangrijk omdat jonge Thuja planten veel water nodig hebben om goed te kunnen wortelen op een nieuwe locatie. Wanneer de Thuja eenmaal is gevestigd kan de plant makkelijker zelf water uit de bodem halen, waardoor watergeven alleen nodig is bij aanhoudende droogte. Eventueel kan dan ook een druppelslang worden gebruikt.
Het bemesten van een Thuja
Een Thuja kan het beste jaarlijks bemest worden. De eerste keer in het vroege voorjaar (maart/april) en de tweede keer in de maanden juni/juli. Bemesting zorgt voor een betere groei van de plant en stimuleert de gezondheid.
De bijzonderheden van een Thuja
Over het algemeen heeft een Thuja niet veel last van aandoeningen. Het is gewoon heel belangrijk dat deze plant op de juiste locatie geplaatst wordt. Zorg ervoor dat de plant genoeg licht krijgt, dat de bodem niet te droog is en dat beschadigde bladeren verwijderd worden. Op die manier kunt u lang van uw Thuja haag genieten.
Thuja : de ideale soort voor u!
De Thuja is een ideale plant om te gebruiken in een haag. Door de volle, dichte groei biedt de haag veel privacy. Doordat Thuja’s in vrijwel alle omstandigheden goed kunnen groeien kan de plant voor vele groenprojecten worden ingezet. Dit maakt het een soort waar u lang veel plezier van zult hebben!