Taxus
De Taxus is een decoratieve groenblijvende haagplant die op grote schaal wordt gekweekt in Europa en Azië. Belangrijke kenmerken van deze plant zijn dat u deze gemakkelijk kunt terugsnoeien en dat ze bestand zijn tegen vorst.
Taxus
Taxushagen zijn erg sterk en hebben een lange levensduur, waardoor deze vele jaren een prachtige haag kunnen vormen. De Taxus is verkrijgbaar met of zonder bessen, afhankelijk van de soort. Deze bessen zijn echter niet eetbaar. Alle delen van de plant, inclusief de takken en bessen, bevatten alkaloïden die zowel voor mens als dier giftig zijn.
In ons assortiment bieden wij verschillende soorten Taxussen aan, die allen een perfecte haag zullen creëren. Deze soorten hebben wij op voorraad in onze kwekerij, zodat wij deze direct aan onze klanten kunnen leveren. Na het plaatsen van een bestelling op onze website, verzamelen wij de planten uit de kwekerij en maken wij uw bestelling klaar voor verzending.
Soorten Taxus
Er zijn veel verschillende soorten Taxussen, maar deze hebben toch allemaal één ding met elkaar gemeen: ze zijn perfect voor het vormen van een prachtige heg. Een aantal Taxussen die in ons assortiment te vinden zijn, zijn als volgt:
- Taxus baccata - Ook wel bekend als de Engelse Taxus, gewone Taxus of Europese Taxus. De Taxus baccata is de meest populaire soort Taxus. Deze wordt voornamelijk gekweekt in Europa, maar is ook te vinden in Afrika en Azië. Deze altijd groene plant heeft een klassieke en luxe uitstraling en kan koude winters aan. Ondanks dat de Taxus baccata vrij langzaam groeit, wordt deze plant vaak gebruikt voor het creëren van een mooie haag of als een op zichzelf staande plant. Deze Taxus is bestand tegen radicale terugsnoei en is gemakkelijk in onderhoud.
- Taxus baccata 'David' - Deze langzaam groeiende Taxus heeft een dichte, rechtopgaande groei die een compacte kolom vormen. Deze plant kan perfect als alleenstaande plant gebruikt worden. Hij is sterk, tolerant en past zich goed aan, waardoor dit een populaire optie is voor het creëren van een haag. Over het algemeen is deze haagsoort het meest te vergelijken met de Taxus baccata.
- Taxus media 'Hicksii' en media 'Hillii' - Deze twee langzaam groeiende planten hebben één groot verschil, de ‘Hicksii’ is vrouwelijk en ‘Hillii’ is mannelijk. Dit betekent dat de laatste geen bessen produceert. Verder hebben de planten dezelfde kenmerken. Ze zien er ongeveer hetzelfde uit als de Europese Taxus, maar hebben een paar kleine verschillen. Ze groeien namelijk in een compactere vorm dan de andere soorten. Tevens zijn ook deze varianten groenblijvend en ze zijn makkelijk te verzorgen.
Waarom kiezen voor een Taxus?
Een Taxushaag heeft vele voordelen, de belangrijkste hiervan noemen wij graag voor u op:
- De Taxus heeft dichte, donkergroenblijvende stevige naalden die zorgen voor bescherming van de omliggende planten, die geluid onderdrukken en die privacy bieden.
- De Taxusplant heeft weinig onderhoud nodig. U kunt de vorm van uw haag behouden door tweemaal per jaar te snoeien. Als u echter merkt dat de plant uit de juiste vorm gegroeid is, is het mogelijk om deze radicaal terug te snoeien.
- Deze plant heeft een positieve impact op de omgeving vanwege zijn natuurlijke groene aard.
- Een Taxus haag ziet er op elke groeihoogte geweldig uit, waardoor de plant in iedere tuin past. Of u nu een hoge of lage haag creëert.
- Taxussen zijn ook populair bij wilde dieren. De hagen bieden namelijk onderdak aan een aantal vogels. Vlaamse Gaaien, Roodborstjes en Pestvogels genieten van de lekkere felrode besjes en Winterkoninkjes creëren meestal nestjes in de dichte bladeren.
- In tegenstelling tot de meeste wortelsoorten kunnen Taxuswortelkluiten groeien op elk moment van het jaar, met uitzondering van de warmste maanden.
- Taxus is een plant met een lange levensduur. Het is zelfs zo dat Taxus planten die honderden jaren geleden werden geplant, nog steeds leven. U kunt de meest populaire groep Taxusbomen vinden in Painswick, Engeland. Deze bomen werden geplant in de jaren 1700 en staan er nog steeds.
- Taxusplanten zijn flexibel in hun vorm. U kunt compacte, overzichtelijke hagen creëren, maar ze zijn ook geschikt om in verschillende vormen te worden gesnoeid bijvoorbeeld aparte rondingen en vormen.
- Hoewel de Taxus langzaam groeit, heeft de plant toch een groeisnelheid van ongeveer 20-40 cm per jaar.
Tips
- Zorg ervoor dat de jonge Taxusplanten voldoende water krijgen.
- Als deze goed gevestigd zijn in de grond, kunnen ze droge of extreme weersomstandigheden beter tolereren.
- Taxus planten groeien goed in een kleibodem als deze goed gedraineerd is.
- Voorzie de plant in de lente van compost.
Aanplanten & verzorging
Graag geven wij een aantal tips betreffende het aanplanten en verzorgen van een Taxus. Door deze tips op te volgen weet u zeker dat u lang van uw Taxus kunt genieten.
Ideale plaatsing van een Taxus
Als het aankomt op grondsoort dan stelt de Taxus niet veel eisen. Het enige wat belangrijk is om rekening mee te houden is dat de bodem goed doorlatend en luchtig is. Een goede grondbewerking is dan ook een must. Water moet goed weg kunnen lopen en er moet voldoende zuurstof bij de wortels kunnen komen. Het aantal stuks per strekkende meter is afhankelijk van de grootte van de Taxus op het moment van aanplanten. Op iedere productpagina geven wij aan hoeveel stuks planten er nodig zijn per meter.
Ook qua lichtinval is de Taxus niet veeleisend. De plant kan zowel in de zon, halfschaduw als schaduw goed groeien.
Het aanplanten van een Taxus
De beste periode voor het aanplanten van een Taxus (zowel geleverd als kluit of met kale wortel) is ongeveer tussen eind september tot begin mei, op een moment dat het niet vriest. De weersomstandigheden zijn hierin bepalend, waardoor de aanplantperiode het ene jaar korter/langer kan zijn dan het andere jaar. Indien het aanplanten van planten met kluit of kale wortel door de weersomstandigheden niet meer mogelijk is, worden deze producten ook niet meer aangeboden in onze webshop.
Een Taxus die in pot is opgekweekt kan wel het hele jaar door aangeplant worden, met uitzondering van vorstperiodes. Het aanplanten gaat als volgt:
- Voer allereerst de juiste grondbewerking uit alvorens er wordt aangeplant, dit is namelijk de basis. Alle tips & tricks leest u op onze pagina over grondbewerking.
- Graaf vervolgens een sleuf die minimaal 1,5 keer zo breed is als de kluit van de plant en één tot twee centimeter dieper dan de kluithoogte. Gebruik eventueel een lint om te zorgen dat de haag mooi recht komt te staan.
- Meng vervolgens potgrond of Heijnen Aanplantgrond goed door met de bestaande grond in de sleuf.
- Plaats de haagplanten vervolgens in de sleuf en laat hierbij de jute zak (indien als kluit geleverd) om de kluit zitten. Bij haagplanten in pot verwijdert u de plastic pot alvorens er wordt aangeplant.
- Controleer vervolgens of de Taxusplanten mooi recht staan en besproei de kluiten daarna met water.
- Vul vervolgens de sleuf op met de aarde en druk de grond (met de voeten) rondom de planten stevig aan.
- Wanneer alle haagplanten zijn geplant kan de grond met een hark rondom de planten netjes worden bijgewerkt. Eventueel kunt u een zogenoemd klein “zanddijkje” bij de haag harken, zodat tijdens het water geven het water binnen de kaders zal blijven.
- Strooi vervolgens Heijnen Organische Startersmest bij de haagplanten voor een perfecte start. Geef de Taxus hierna rijkelijk water. Hierdoor zakt de bodem nog wat in, waardoor de wortels beter contact maken met de aarde en dus beter nieuwe haarworteltjes kunnen vormen die belangrijk zijn voor de wateropname van de plant. Geef de Taxus de eerste periode na aanplanten tijdig water, zodat de plant goed kan wortelen. Controleer wel altijd eerst de vochtigheid van de bodem, te nat is namelijk ook niet goed voor de plant.
Het snoeien van een Taxus
Een Taxus kunt u het beste snoeien in het voorjaar (mei-juni) en in de periode van augustus tot september. Zo houdt u de plant in de juiste lengte en vorm. Verwijder wel op elk moment kapotte, zieke of dode takken. Vermijd tijdens het snoeien om onder de groene naalden te snoeien. Verder kan de haag in elke gewenst vorm gesnoeid worden en zelfs geheel worden teruggesnoeid wanneer deze uit model is. Snoei de Taxus tijdens vorstperiodes of wanneer het warm en zonnig weer is. Gebruik altijd een scherpe heggenschaar, die maakt het snoeien een stuk makkelijker.
Het water geven van een Taxus
Zorg ervoor dat jonge Taxusplanten de eerste periode na aanplanten voldoende water krijgen, zeker op warme en zonnige dagen. Controleer wel altijd eerst de vochtigheid van de bodem, te nat is namelijk ook niet goed. Wanneer ze eenmaal goed gevestigd zijn in de grond, kunnen ze droge of extreme weersomstandigheden beter tolereren.
Het bemesten van een Taxus
Een Taxus kan het beste jaarlijks bemest worden. De eerste keer in het vroege voorjaar (maart/april) en de tweede keer in de maanden juni/juli. Bemesting zorgt voor een betere groei van de plant en stimuleert de gezondheid.
De bijzonderheden van een Taxus
Over het algemeen heeft een Taxus niet veel last van aandoeningen. Het is gewoon heel belangrijk dat deze plant op de juiste locatie geplaatst wordt. Zorg ervoor dat de plant genoeg licht krijgt, dat de bodem niet te nat is en dat lange, dode takken altijd op tijd weggesnoeid worden. Op die manier kan een Taxus honderden jaren oud worden.
Taxus: de ideale soort voor u!
De Taxus is de ideale plant voor het vormen van een mooie, volle en groene haag. Ze gaan lang mee en hebben weinig onderhoud nodig. Bent u dus op zoek naar een kwalitatieve en betaalbare haagplant, dan is de Taxus ideaal!